“Нито една повече” – протест срещу насилието над жените

Мартин Ненчов, Кристина Петрова, Клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Протест срещу насилието над жени събра на 25 ноември вечерта около 300 души пред Съдебната палата. В него взеха участие няколко организации   – “Феминистки мобилизации”, “Пулс”, “Спаси София” и др.

“Насилието над жени може да спре, само когато престъпникът е наказан”, гласеше един от плакатите, който най-добре показва размерът на проблема у нас. В Международния ден за елиминиране на насилието над жени НСИ изнесе статистика, че всяка трета жена на възраст между 18 и 29 години (36,3%) е била насилвана от настоящ или бивш свой партньор.  Според проучването най-разпространено е психическото насилие, което се свързва с пренебрегване, обиди, заплахи и тормоз. Близо 23 са убитите жени.

Свидетели на тормоз

“Тук съм, за да се боря с несправедливостта. Лично аз съм била свидетел на тормоз и домашно насилие у дома, и мисля, че е време да се направи нещо по въпроса. Не може майки и деца да страдат по този начин и нищо да не се прави по въпроса”, каза пред Komentator една от протестиращите.  

“За последните 15 годнини работя денонощтно, за да помагам на хората. Хората губят живота си почти всеки ден, защото са жертви на насилие, а предложенията за законодателни промени с години отлежават с години и няма развитие по тях. Децата растат в такава среда, което е вредно за тях и е време това да спре”, коментира Юлия, друга участничка в протеста.

Законодателните решения 

От своя страна политиците отново обявиха, че предприемат инициативи, които да придвижват определени промени в законите, за да може да бъдат защитени жените от насилие.

Предложенията на неправителствените организации, вкарани през “Демократична България” вече са в парламента, но не са минали през комисии.

От БСП казаха, че предлагат законодателни инициативи. ГЕРБ също обявиха намерение да предложат законодателни инициативи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.