Нейка Кръстева представи книгата си “Присъдата”

Известната журналистка Нейка Кръстева представи първата си самостоятелна книга “Присъдата” в хотел “Анел”. В нея тя влиза в обувките на болен от множествена склероза млад мъж – Андрей и разказва за тежката битка със здравните институции и затрудната адаптация в обществото.

“Както авторката Нейка Кръстева, така и аз жадувам да има възмездие за циничните схеми да се краде от неизлечимо болни хора. В отчаянието си те позлатяват шамани, шарлатани и пресметливи доктори. Ярост лумва в гърдите ни и срещу факторите от здравеопазването, заради които пациенти не дочакват трансплантации или довършват дните си в неравни битки с фармацевтичната индустрия и с безмозъчно построените стълбища и тротоари. Този сляп гняв обаче бушува за кратко и бързо се уталожва – когато лично не ни засяга…
С книгата си Нейка Кръстева удря няколко сигнални камбани. Първата е, че сме уязвими. Каквото и да си мислим за себе се, всички сме направени от крехък материал. На човек не му е дадено да знае кога ще се счупи ефимерното му щастие. Не знае нито кога, нито как ще свърши филмът, в който сам играе и сам се режисира. Сам дори си избира декорите понякога драматург е единствено Съдбата.

Вторият звън е срещу безизходицата, с която ни притискат нелечимите болести. Излиза, че хилядо¬летия наред човешките цивилизации не са си под-редили приоритетите, интересите и откривателските усилия. Разсейвали са се с войни, с териториални претенции, с династически бракове, с национализъм, с интриги и с егоизъм. Могло е вместо тях да се съсредоточат в съпротива срещу бичове като рака, множествената склероза, деменцията. Преди „Присъдата” Нейка Кръстева дръзна с филм срещу рака на гърдата и този филм намери зрители в цяла Европа. Имаме нужда от отрезвяващи книги! Ползата от литература като тази книга е също толкова голяма, колкото от цели пациентски организации, храбри и некорумпирани. Месеци наред след като изчетох ръкописа, в паметта ми останаха и още са будни картините как попадналият като в клопка се съпротивлява, как силите му отслабват, как тялото му го предава, как не намира отникъде съюзници и човещина. Но въпреки това се бори и няма друг избор!”, пише редакторката на книгата Милена Димитрова. „Присъдата” е откровена, написана с верния усет на журналист, който при никакви обстоятелства не е изневерявал на обществената мисия на професията си.

1 Comment

  1. Първата самостоятелна книга “Присъдата” на Нейка Кръстева има за цел само едно– да ни помогне да видим това, което често не виждаме или което не желаем да видим в обкръжаващия ни свят–неизлечимо болните около нас.
    Болеста МС е позната от 150 години и за нея до днес лекарство няма. Но журналистът, уви не е лекар-вълшебник за да ги изцели. Не е и държавник, който да отключи здравните фондове за да направи живота на тези инвалиди по-лек и по-поносим. Не, журналистът може само да подаде аларма, сигнал до хората, които ще прочетат тази книга. / Тя прави това и с филма си “Дългият коридор” в който говори за съдбата на жените с рак в гърдата/. И авторката го прави по един професионален и високо хумамен начин. И ако, след като затворим и последната страница ,ние се замислим за съдбата на героите Криси и Андрей то задачата на авторката е изпълнена до край.

Leave a Reply

Your email address will not be published.