Нейка Кръстева представи книгата си „Присъдата“

Известната журналистка Нейка Кръстева представи първата си самостоятелна книга „Присъдата“ в хотел „Анел“. В нея тя влиза в обувките на болен от множествена склероза млад мъж – Андрей и разказва за тежката битка със здравните институции и затрудната адаптация в обществото.

„Както авторката Нейка Кръстева, така и аз жадувам да има възмездие за циничните схеми да се краде от неизлечимо болни хора. В отчаянието си те позлатяват шамани, шарлатани и пресметливи доктори. Ярост лумва в гърдите ни и срещу факторите от здравеопазването, заради които пациенти не дочакват трансплантации или довършват дните си в неравни битки с фармацевтичната индустрия и с безмозъчно построените стълбища и тротоари. Този сляп гняв обаче бушува за кратко и бързо се уталожва – когато лично не ни засяга…
С книгата си Нейка Кръстева удря няколко сигнални камбани. Първата е, че сме уязвими. Каквото и да си мислим за себе се, всички сме направени от крехък материал. На човек не му е дадено да знае кога ще се счупи ефимерното му щастие. Не знае нито кога, нито как ще свърши филмът, в който сам играе и сам се режисира. Сам дори си избира декорите понякога драматург е единствено Съдбата.

Вторият звън е срещу безизходицата, с която ни притискат нелечимите болести. Излиза, че хилядо¬летия наред човешките цивилизации не са си под-редили приоритетите, интересите и откривателските усилия. Разсейвали са се с войни, с териториални претенции, с династически бракове, с национализъм, с интриги и с егоизъм. Могло е вместо тях да се съсредоточат в съпротива срещу бичове като рака, множествената склероза, деменцията. Преди „Присъдата” Нейка Кръстева дръзна с филм срещу рака на гърдата и този филм намери зрители в цяла Европа. Имаме нужда от отрезвяващи книги! Ползата от литература като тази книга е също толкова голяма, колкото от цели пациентски организации, храбри и некорумпирани. Месеци наред след като изчетох ръкописа, в паметта ми останаха и още са будни картините как попадналият като в клопка се съпротивлява, как силите му отслабват, как тялото му го предава, как не намира отникъде съюзници и човещина. Но въпреки това се бори и няма друг избор!“, пише редакторката на книгата Милена Димитрова. „Присъдата” е откровена, написана с верния усет на журналист, който при никакви обстоятелства не е изневерявал на обществената мисия на професията си.

един коментар

  1. Първата самостоятелна книга „Присъдата“ на Нейка Кръстева има за цел само едно– да ни помогне да видим това, което често не виждаме или което не желаем да видим в обкръжаващия ни свят–неизлечимо болните около нас.
    Болеста МС е позната от 150 години и за нея до днес лекарство няма. Но журналистът, уви не е лекар-вълшебник за да ги изцели. Не е и държавник, който да отключи здравните фондове за да направи живота на тези инвалиди по-лек и по-поносим. Не, журналистът може само да подаде аларма, сигнал до хората, които ще прочетат тази книга. / Тя прави това и с филма си „Дългият коридор“ в който говори за съдбата на жените с рак в гърдата/. И авторката го прави по един професионален и високо хумамен начин. И ако, след като затворим и последната страница ,ние се замислим за съдбата на героите Криси и Андрей то задачата на авторката е изпълнена до край.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.