Национални туристически обекти: Магическата крепост Перистера

Мартин Ненчов, Клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Намиращият се на границата между Горнотракийската низина и Родопите град Пещера крие богата история още от съществуването на Римската империя. Неслучайно градът е в списъка на националните туристически обекти, които всеки любител на българските забележителности трябва да посети.

Крепостта Перистера

Крепостта Перистера е построена III век сл. н. е., като се смята, че тя е била римски кастел. Намира се на около 10 минути пеша от центъра. За разлика от други крепости в страната тази се намира в града, така че за пътуването ви няма да е нужна кола. В града има и ЖП гара, която свързва града с Пловдив, като пътуването е около час.

Името на крепостта идва от гръцки и означава гълъб. Легендата разказва, че след приемането на християнството в Римската империя през 313 година в града е трябвало да бъде построена църква. Докато спорели къде тя да се построи, ято гълъби – символ на Христос, прелита над хълма, който е известен като Св. Петка.

Крепостта е изградена по времето на ранновизантийския период, което е изключителна рядкост по българските земи. Друго забележително нещо са укреплението на църквите, които са вградени в самите стени на крепостта, вместо да се помещават в отделни сгради. Този тип строителство няма аналог в България.

Още Константин Ричард споменава за крепостта. Разкопките там започват през 2007 година с археолог доц. Бони Петрунова, а през 2013 година три фирми се наемат да реставрират крепостта, като тя отваря врати през 2014 година. Обектът е запазил античния си облик, за разлика от други крепости в страната, които са по-комерсиални. Намерени са 75 питоса и долюма, които са с размери от 70 до 170 сантиметра. С един такъв съд е съдържал храна за поне 6 месеца. Там е намерена и монетата Тремис, а друга такава е намерена само в Константинопол (днешен Истанбул).

Градът често е сменял границите си

Градът често е сменял границите си. Професор Иван Илчев, най-видният български византолог, казва, че околията е била едва 80 години под българска власт, а през останалото време интензивно е сменяла владетелите си.

Тази година, на 22 май, обектът ще направи 10 години откакто е отворил врати. Обмисля се реновиране на музея в базиликата, поставяне на машина за сечене на монети, както и създаване на улица на занаятчиите, която ще се намира точно до крепостта.

Голяма част от откритите артефакти са в музея на града, намиращ се близо до центъра на града. До него е и известната църква “Св. Петка”, която е възстановена след пожара на 22. 05.1905 г.

Какво са татлии и как трябва да се яде

Докато сте там, можете и да се насладите на традиционният пещерски десерт – татлии. Десертът е турски, но вече се прави само в Пещера, така че няма къде другаде да го опитате. Местните хора обясняват, че той е толкова сладък, че някои даже го консумират с алкохол. Продава се свободно по магазините и си заслужава всяка хапка.

В града може да посетите и часовниковата кула “Сахата”, която е построена през втората половина на ХVII в. След Освобождението кулата е била затворена и превърната в музей.

Друго място, с което жителите на Пещера се гордеят, е музеят на колите от времето на социализма. Частната колекция се намира в центъра на града, като всеки може да припознае нещо от детството си в него. Музеят не е създаден с политическа цел, а за да съхрани спомените от детството на хората, родени преди 1989 г. Предлагат се ледени сокчета и настолни игри от близкото минало.

Град Пещера си заслужава да влезе в списъка на всеки пътешественик. Ако сте планирали пътуване в района на Пазарджик, задължително минете и през Пещера.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.