Напред – назад с маските. Вчера отпаднаха, днес се разбра, че не съвсем

Носенето на маски вероятно няма да отпадне на 1 април. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев.

От 1 април се готвят промени – отговорността за налагането на определени епидемични мерки минава към здравното министерство, под пряката отговорност на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Регионалните здравни инспекции също ще могат да взимат сами решения на база епидемичната обстановка в регионите.

Вчера Министерският съвет обяви край на извънредната епидемична обстановка от 1 април, докато доц. Кунчев се обяви за удължаването ѝ с още две седмици.

“Извънредната епидемична обстановка просто няма да продължи във вида, в който беше досега. Предлагаме отговорността за управление на пандемията да премине към здравното министерство и под шапката на главния държавен здравен инспектор”, уточни д-р Симидчиев.

На въпрос на Георги Любенов относно носенето на маски след 1 април, депутатът показа данни за честотата на заболеваемостта от коронавирус.

“Много от районите още не са влезли дори в жълтата зона. При това положение имаме голям процент на положителните тестове, все още са около 11%. Независимо, че броят на тестовете намалява, процентът на положителните остава висок”, обясни д-р Симидчиев.

От началото на следващия месец отпада и възможността Министерският съвет и Народното събрание да спират достъпа до обществени сгради.

“Причината е много проста – имаме твърде много кризи в настоящия момент и трябва да се поеме отговорност от всяка една от институциите да управлява съответния сектор. В случая става дума за противоепидемична обстановка, за която най-голяма компетентност носи Министерството на здравеопазването”, обясни Александър Симидчиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.