Над 1500 огласиха Пирин планина с фолклорни песни

Мартин Ненчов, ученик в 125 СУ “Боян Пенев”

„Обичам да пея, защото знам, че се чувам из Пирин – гласът ми се разпространява из планината и  гората пее със мен. Точно затова са дошли и хората тук – да усетят величието на планината“. Това каза пред Komentator.bg Емил Панайотов, участник в 16-ото издание на фестивала “Пирин пее”, който се проведе тази година под патронажа на президента  Румен Радев и реализиран от Министеството на културата на 30 и 31 юли.

Емил Понайотов е един от над 1500-те самодейци от 83 градове и села, които дайдоха тази година в местността “Предела”, за да покажат красотата и пъстротата на българския фолклор. Председател на журито бе проф. Владо Пенчев, директор по етнология и фолклористика към БАН.  Домакин на фестивала е община Разлог.

Съборът „Пирин пее“, който досега се провеждаше на всеки две години,  не е фестивал, а движение за издирване, съхраняване и популяризиране на изворни народни песни и традиции, както и повод за родови срещи. 

Още от създаването си съборът „Пирин Пее“ става визитна картичка на Благоевградската област и е един от най-големите форуми в България за интерпретация на традицията на сцена.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.