Нагласи: 40% от софиянци са за махането на паметника на съветската армия

Автори: Мария Павлова и Димитър Ризов

Изготвили статистиката: Димитър Ризов, Мария Павлова, Маргарита Иванова

Паметникът на Съветската армия от години е арена на сблъсъци между хора, които го защитават и такива, които искат той да бъде премахнат. Построен е през 1954 г. и историята му е свързана със съветизацията на Източна Европа –факт, който дразни част от обществото.  

Днес ситуацията в България се е променила драстично, като страната ни  е една от многото държави в Европа и по света, които осъждат руската агресия в конфликта с Украйна и имперската путинова политика. Наскоро Столчният общински съвет гласува за преместването на монумента, но изпълнението на тази задача е в ръцете на изпълнителната власт. Дали тя ще се изпълни това решение е трудно да се каже, защото и през 1993 г. пак имаше подобен казус. Тогава се взе решение за преместването на паметника, но след обществени боржения резултатът е, че той си стои до днес. И пак е арена на сблъсаци – чупят надписите, рисуват по него и пр.

Екипът ни реши да провери какви са нагласите – дали има енергия този път да бъде премахнат, или да си остане на това централно място.

Еекипът на ,,Коментатор бг.’’ изготви  проучване като зададе в периода 18.03.2023г. – 25.03.2023 г.на 250 човека в София, над 18 годишна възраст, следните въпроси:

  • ЗА или ПРОТИВ  премахването на паметника на Съветската армия сте?
  • Ако сте ЗА премахването му, какво трябва да направи правителството с него – да се премести на друго място или да се разруши напълно?
  • Смятате ли, че темата сега се повдига с цел политически ПР, или  е наистина  важна за обществото? 

На въпроса ,,ЗА или ПРОТИВ премахването на паметника на Съветската армия сте?’’ 55% от респондентите заявяват своето несъгласие с премахването на социалистическия паметник. Те обясняват тази си позиция,  че политическите нагласи не трябва да повлияват върху историята и културата. , Най-честите нения са: „Минавам всеки ден от тук, още от дете, ще ми е странно ако го няма”,,,Историята на този паметник може да ни покаже  какво не трябва да правим! Трябва да се учим от миналото!”. 

40% от участниците в проучването са за премахването му, а едва 5 % от всички питани са неутрални по въпроса. Най-честите мненията във втората група са: ,, Това е един изключително комплициран проблем! По време на създаването му, че и до ден днешен, фашизмът е използван като завеса, която прикрива истинските подбуди на съветите да построят този паметник.”, ,, Ако това е вид протест срещу войната, то тогава нека да го махнат! Иначе не ми пречи” .

На следващият въпрос ,,Ако сте ЗА премахването му, какво трябва да направи правителството с него – да се премести на друго място или да се разруши напълно?’’ 81% от отговорилите ,,ЗА премахването съм” не желаят разрушението на паметника. ,,Смятам, че правителството може да премести монумента в Музея на социалистическото изкуство“ „Паметникът би могъл да се превърне в артинсталация“ са най-честите мнения  Част от 19%, които са отговорили, че искат  паметникът да бъде разрушен е Стилиян Атанасов, който заяви открито: ,,Още от 2016 година чакам да го разрушат напълно!”.

Последният въпрос, който попитахме софиянци е: ,,Смятате ли че темата се поставя пред обществото с цел политически ПР или наистина е важен обществен въпрос?’’ Обработката на отговорите показа, че 63% смятат, че това е политически ПР на партиите, 35% – важен въпрос, а само 2% заявиха своята неутрална позиция. 

,Мненията в тази група са крайни. От ,Това не е политически, но не е и належащ въпрос. Това е слагачество! Слагачество на някои политически лидери пред външни политици и държави. Това е слагачество пред тези, които искат войната в Украйна да продължи – САЩ, Великобритания и Полша до,, Според мен, точно сега, се използва за политически ПР, но в действителност е важен въпрос.’’ или пък ,, Колко пък да е належащ въпрос, паметник е все пак!’’

Проучването ни показа  че в процентно съотношение, по-голяма част от младите хора (от 18 – 35 г.)  не желаят паметникът да бъде преместен. В контраст с тях, по – възрастните граждани ( над 35 г. ) са за премахването му, тъй като им напомня на комунистическият режим.

2 Comments

  1. пЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ МАХТЕ ПАМЕТНИКА НА РЕЙГЪН. После трябва да се махне паметника на американските убийци летци, сринали София през Втората световна война. После трябва да се махне паметника със совата в центъра.

Leave a Reply

Your email address will not be published.