Може ли да бъде убита войната?

Мая Вапцарова

Ние ли се объркахме? Те ли са объркани? Или объркването стана  едно всеобщо зло и обърква изцяло всичко в природните  цикли от живота на земята. Учудвам се защо се събудих тази сутрин. Из мозъка ми се завъртя един абсурден въпрос.  Може ли да се убие война? Това всъщност е едно колкото конкретно, толкова и основно абстрактно понятие. Ясно е, че когато се говори за неприятели мирът може да е доста краткотраен. Но тук става дума че ние въобще нямаме понятие реално кой е врагът ни.Но не се двоумя че враг има и то враг на цялото човечество, който в САЩ взима на вечер по 2000 жертви, все още има жертви и в Италия и Испания, въпреки че вече намаляват. Жертвите в Русия и Германия също са много. Тук няма леви десни – Корона  вирусът мете всичко, което е извън домашното огнище. Май желанието на този наш съвсем неизвестен жесток враг е да създаде съвсем ново усещане за общество. Желанието му е да ни изолира от всичко човешко.

Да ни изолира от приятелствата от познатите.

Да се превърнем във егоистични, злобни, завиждащи зомбита.

Да се избият възрастните, които сега за сега не могат да се включат в пазарната икономика

Да се отвори място за млади хора и роботи.Политиката е тънка работа като пикнята на комара

Световно господство. Смяна на парите Путин каза да се обменят доларите в рубли, Тръмп пък направи едно добро на човечеството, като спря неолиберализма. Отдавна Изтокът реши да цепи басмата на долара.

Нашата банкноти са колониални  Валутата ни беше обезпечена до 10 ноември.Сега вече на 20те лева не пише нищо тя просто се превърна в колониална. 19февруари В това развитие лозунгите на Сидеров, изпълнени с абсурдни идеи си дойдоха на мястото с тази разлика, че разширяването на Европа, поне до днес донесе на страната ни и някои елементи в наша полза Обаче дори хората на Сидеров точно сега не смеят открито да се обявят срещу последните измислици като „Истанбулска конвенция“ и миграционните процеси. Изглежда че това са новости, които не касаят генералите от новата световна война. А младите хора които поназнайват кое що,  все още нямат място в новия ред. Тук таме се прави доста трудно докосване между новите поколения и сивите кардинали.

Няма съмнение, че народите на Европа имат общо бъдеще в един съюз, който освен икономически параметри и общи институции ще има и чисто човешки измерения. И тука е въпроса дали и каква полза може да има от идеи, които настройват гражданите на тази общност едни срещу други?

Движенията подобни на Сидеровото или Каракачановското мислене за съжаление компрометират и маргинализират политически изконно европейската идея за нацията като политическа общност. Не бива да се забравя, че националните революции в Европа, а и на Балканите донесоха свободата на много народи, създадоха се свободни държави върху развалните на империите. Но когато основният призив на съвременните десни радикали и националисти е да се премахнат дадени етноси от определена територия защото пречат, или да бъде ограничена свободата на движение и възможностите за работа, то така се компрометира идеята за нацията като общност от граждани.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.