Младото европейско кино срещна София

Виржиния Кондева

Френският институт в София организира от 20 юни до 29 юни  ,,Срещи на младото европейско кино’’.  За поредна година организаторите включват в програмата рядко показвани прожекции, с които да се запознае младата публика.

Филмите включени в проекта са разделени на седем различни групи – кино и феминизъм. В рамките на програмата зосега бяха показани  “Момиче във фрак”, чийто режисьор е Карин Сванстьом, “Отминал ден” с режисьор Марта Маршон, “Да бъдем жени” – Чечилия Манджини и други.

Христо Симеонов показа съществена част от работата си с деца пред камера и най-вече с филмите “Ника” и “Синът”, както и сподели своите лични наблюдения. Бяха направени клипове с откъси от дукоментални филми по една минута.

“Моята работа е по-лесна, когато се занимавам с непрофесионални актьори. Освен това още като студент работех предимно с непрофесионалисти. Не споделям езика, на който работят актьорите. Пристъпвам към всеки свой филм неуверено, с колебания, заради което избирам предварително актьорите си”,  сподели водещият Христо Симеонов за работата си пред komentator.bg.

На 29 юни е последната конференция с име “Кинообразуване в училище.” Участие ще вземат 14 европейски организации, занимаващи се с културата и изкуството. Ще бъдат показани също така филми, направени от ученици от Велико Търново, Ловеч и село Дерманци.

Организатори са Сдружение “Арме Урбана Колектив”, в партньорство с Френски институт в България, Национална португалска филмотека, Национален филмов център и с подкрепата на Столична община.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.