Млади таланти представиха в Катания драма от Хелидор

Трупата на Античен театър „Огнян Радев“ взе участие във фестивала за Младежки антични театри „Аменанос Неос“, който се проведе на древната сцена в Гръко-Римския театър в град Катания на 27 май 2024 година, под патронажа на регионалната управа на о. Сицилия и община Катания.

Екипът от ученици, в който е включен и Божидар Бенчев от 8.а клас на 125 СУ “Боян Пенев” се представи с първата драматизация на Етиопика от Хелиодор.

Етиопската повест на финикиеца Хелиодор разказва историята на класическите прототипи на Шекспировите Ромео и Жулиета – етиопската принцеса Хариклея и тесалиецът Теаген. Етиопика, както се нарича в оригинал, е изцяло запазен античен роман, който има щастлив край за разлика от класическата трагедия. Това е първият спектакъл на античния театър „Огнян Радев“, който беше представен на международна сцена и в резултат на това свое участие екипът спечели две награди. Класира се на второ място в пентадата /петте най-добри постановки от фестивала/ и получи висока оценка за изключителната културна стойност на първата драматизация на сюжета на Хелиодор. След като приключи участието си екипът на античен театър „Огнян Радев“ посети манастира на Бенедиктите, заедно с университета и библиотеката към него, както и множество църкви включително и най-голямата базилика в града на площад Дуомо кръстена на покровителката на града света Агата, градината на Винченцо Белини и други културни, исторически и архитектурни забележителности. В останалите дни трупата посети град Агридженто, в който се намира долината на храмовете, град  Сиракуза, където е ситуиран известният археологически парк и о. Ортиджа-  старата част на града, както и град Таормина, известен със своя древногръцки театър и спиращите дъха гледки към морската шир.

На 30.06. 2024 г. и 01.07.2024 г. постановката ще бъде представена и на българска земя, в градовете Созопол и Балчик, известни като две от старите елински колонии, посветени на Аполон и Дионис.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.