МВР арестува Борисов, Арнаудова и Горанов по сигнал на БОЕЦ

Арести на Бойко Борисов, неговата пиарка Севдалина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов извърши снощи МВР. Малко след като от МВР съобщиха, че тази сутрин в 10.00 часа прокуратурата е била уведомена за започнало в условията на неотложност разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов, от държавното обвинение съобщиха, че това е станало по факс, изпратен от разследващ полицай от Главната дирекция „Национална полиция“. Делото е за изнудване, предаде БНР.

В уведомлението пише, че разследването е започнало с първо действие – разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания.

Сезирането на Софийската градска прокуратура дава отговор на въпроса за ролята на Европейската прокуратура.

Задържането на Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов не е по неин сигнал, защото, ако беше –  компетентната прокуратура трябваше да е специализираната.

По факс разследващият полицай от Национална полиция уведомява прокуратурата, че делото е започнало с първо действие разпит на свидетел. Вече стана ясно, че това е премиерът. И след това е имало претърсвания и изземвания. Твърди се, че престъплението е извършено от 2014 до декември 2019 г. и се уведомява прокуратурата, че в срок до 24 часа са задържани лицата Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

„Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение“, коментират от държавното обвинение и отбелязват, че към 12.30 часа делото не е постъпило в Софийска градска прокуратура.

От МВР твърдят, че вече два часа чакат да бъде определен наблюдаващ прокурор. И от двете зависи ще бъдат ли повдигнати обвинения на Борисов, Горанов и Арнаудова и ако бъдат – каква мярка за неотклонение ще им бъде определена.

Адвокатът на Борисов – Менко Менков заяви, че досъдебното производство е по сигнал на БОЕЦ, съдържащ „милион нелепи неща“.

12 часа след ареста първа информация по случая със задържането даде в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той съобщи, че се действа по сигнал на хазартния бос Васил Божков и доклад на Агенция “Държавна финансова инспекция” (АДФИ) от юли м.г. Този доклад установи загуби за бюджета в размер на близо 557 милиона лева заради бездействието на Комисията по хазарта, подчинена на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава АДФИ установи, че за проверения период 1.1.2014-31.12.2019 г. е налице заплащане на по-малък от дължимия размер на таксата. Българската прокуратура така и не предприе нищо по този доклад. Радваме се, че макар и късно, тези действия все пак се предприемат, заяви Асен Василев.

Това потвърждава и изявление на Божков в социалните мрежи, че е дал показания пред Европейската прокуратура. Божков, който избяга в Дубай и е с двайсетина обвинения, написа: “Две години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си. След сигнала ми и показанията пред Европейската прокуратура от последния месец днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.