Машинно гласуване и запазване на хартиената бюлетина

Машинно гласуване във всички секции и запазване на хартиените бюлетини предвиждат приетите промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ Парламентът одобри на първо четене поправки в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, с които в закона се записват правила, по които ще се провеждат избори за Велико Народно събрание (ВНС).

Това стана, въпреки че управляващата партия очевидно не разполага с нужните 160 депутатски гласа, за да прокара решение за провеждането на такива избори, заради съпротивата на БСП и ДПС. Въпреки че Проектът на ГЕРБ предвижда да се въведе машинно гласуване във всички избирателни секции, но в същото време да се запази и гласуването с бюлетини. Задачата по определянето на техническите спецификации на устройствата, както и по тяхното придидобиване, се възлага на Централната избирателна комисия (ЦИК). ЦИК ще отговаря за осигуряването на машините за гласуване, чрез наемане или закупуване. Тази промяна беше поводът председателят на комисията Стефка Стоева да подаде оставка. Тя се изказа против отговорността за машините да се прехвърля на ЦИК, а не на държавата.

При извънредна епидемична обстановка ще се гласува 2 последователни дни, или 48 часа. Председателят на парламента Цвета Караянчева обаче обяви, че е против това и ще настоява да отпадне. Пореден неуспешен опит претърпя законопроектът на ДПС. Мнозинството отхвърли тяхното предложение да се върнат правилата за образуване на избирателни секции извън страната, действали през 2014 и 2015 г. Мотивът им този път е, че ако това стане факт, ще допринесе за нарастване на избирателната активност сред българските общности в Западна Европа и Северна Америка.

Не бяха приети и идеите, за които са настоявали многократно- възможност предизборната кампания да се води и на друг език, с осигурен превод на български; за отпадането на изискването за уседналост и за онлайн наблюдение на изборния ден и преброяването на гласовете.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.