Маските стават задължителни от утре

Маските отново стават задължителни от утре в магазините и при събитията на закрито. Властите заявяват да засилят и контрола за спазването на противоепидемичните мерки, както и че ще глобят ГЕРБ и БСП за неспазване на дистанция. Това съобщиха на брифинг в Министерството на здравеопазването Кирил Ананиев, доц. Ангел Кунчев, проф. Тодор Кантарджиев, Данчо Пенчев от Националния оперативен щаб и кметът на София Йорданка Фандъкова обявиха, че

Въпреки че в последно време властите многократно обявяваха, че не трябва да се връщат старите мерки срещу разпространението на COVID-19 в България, рекордните бройки на заразени през последните две седмици им дават основание за стъпка към обратното. Според властите “голяма част от гражданите” не спазват дисциплина и се събират с много хора на едно място.Доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб за коронавируса прогнозира, че едва ли ще се стигне отново до ограничаване на движението на хората чрез пропускателни пунктове между градовете, но уточни, че може продължат да се затварят отделни улици и квартали.


От утре събитията на закрито може да се провеждат до 50% “пълняемост” от капацитета им, обяви министърът на здравеопазването и каза, че задължително се носят маски, шлемове или други предпазни средства. Като примери за такива събития Кирил Ананиев посочи забавленията в нощни заведения, посещенията на кина, театри и спортни състезания.

“Много разчитаме на личното самосъзнание и дисциплината на хората”, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев конкретно по отношение на нощните заведения.

Закрити обществени места

В магазини и търговски центрове трябва да се спазва дистанция от 1,5 метра и задължително да се носят маски. Кирил Ананиев направи изрично уточнение, че изискването важи за персонала. На брифинга министърът на здравеопазването не посочи дали и клиентите трябва да скриват устата и носа си, но се очаква допълнителна конкретика да има в негова заповед.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.