Маската с филтър защитава само този, който я носи

“Маските с клапа и филтър защитават само тези ги носят, но не и хората около тях”, каза пред Би Ти Ви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН, където е проведено и изследване на предпазните маски у нас.

Съгласно новата заповед на здравния министър от 1 февруари до 30 април вече няма да се разрешава вместо маска устата и носът да се покриват с шал или шлем. Допустимо е да се носят по-евтините еднократни маски, както и текстилни, а не непременно по-скъпите и от по-висок клас FFP2.

Проф. Пенка Петрова напомни, че маските тип тип FFP2 са с много висока степен на защита. “Те са четирислойни, спират 95% от аерозолите, а въздухът, който вдишва и издишва, е напълно стерилен”, обясни тя. Самата тя смята, че текстилните маски не са толкова ефективни за ограничаване на разпространението на вируса, и напомни, че с времето нишките в плата могат да станат по-рехави и това да увеличи пропускливостта. “Тестовете, които направихме, показаха, че след 15 пранета на 40 градуса много спада ефективността на текстилните маски”, съобщи тя.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.