Маската предпазва, но не може да спре коронавируса

Интервюто взе: Тони Симеонов, ученик в 8.а клас в 125 СУ “Боян Пенев”

Д-р Тишо Стефанов, работи в Университетска болница „Царица Йоанна“, интензивно отделение на Неврологичната клиника.

-Д-р Стефанов, тече дебат за ползата от маските. Трябва ли да се носят маски от учениците в класните стаи?

-Смисълът на маската е да предпази отсрещния човек. Няма маска, която да спира вируса. Нека направим такова сравнение – вирусът е толкова голям колкото сравняваш земното кълбо с една ябълка. Той ще мине през всякаква повърхност. Но когато имаш маска, не може да опръскаш със секрети този, с когото говориш. Вирусът обаче съществува в пространството  и маската няма как да го спре, защото вирусът е голям. Със сигурност маската предпазва. Някои от хората твърдят, че децата не трябва да носят маски, но тя може да спести разнасянето на инфекцията. В училище са по 20-30 деца в клас и един да е болен, ще разнася два-три дни заразата.

-Какво е обяснението, че децата и юношите почти не боледуват или боледуват леко?

-Една от научните теории е, че имунната система на децата не е толкова усъвършенствана, като на възрастния човек. Т. е реакцията на детския организъм не е толкова изявена. Децата обикновено не контактуват в такива големи колективи, като в едно голямо предприятия от 1500 души. В момента училищата затварят, защото в детските колективи също се разпространява заразата. Няма нищо успокоително в това, че децата не боледуват.

Много са хората, които си купуват лекарства от аптеките не по рецепта, а защото са чули, че даден медикамент помага. Това крие ли рискове?

-Ако сме искрени, такова пазаруване на лекарства няма да донесе кой знае какви рискове, защото не купуваме отрова от аптеката. Но може да се окаже безсмислено, защото ако не си болен, то няма да потрябва. Може да се окаже, че лекарят е преценил, че трябва друг медикамент. Това презапасяване няма смисъл, но хората в България са наплашени и живеят с мисълта, че нещо може да свърши и затова купуват и се презапасяват, а след няколко месеца ще изхвърлят тези лекарства, защото им е изтекъл срока на годност. Проблемът е, че от здрави хора се изкупуват лекарства, които са нужни за лечението на болни. Ако системата е читава, тя щеше да осигури количествата на лекарства и който иска да си купува, да си купува. Но в момента има недостиг на четири-пет медикамента и се получава така, че някой си е купил антибиотик, без да има нужда, а друг не може да си го набави, въпреки че има спешна нужда. Неопитният човек, който е изплашен, иска да се подсигури с всичко.

Какво трябва да направите човек, ако решите, че имате информация за заплата с COVID-19?

Човек трябва да информира какви са симптомите при Ковид-19, защото те приличат на гриподобните. В света вече има описани пет симптоми, които се проявяват при тази болест и когато човек знае, може да реагира. Това е: температура и главоболие, загуба на вкус и мирис, дихателни нарушения. Има и други, които не са толкова специфични. Следва да се има предвид, че тези тестове ги имат и при грипа, но когато всички пак са определени човек, които имат тези пет симптоми и отиват в съответното заведение, след което трябва да направят тест. Тестът се показва като положителен или не за Ковид-19. Оттам нататък, ако състоянието е по-тежко медицински специалист преценява дали пациентът е за хоспитализация, или може да се лекува вкъщи, или ако е за сложно интензивно лечение. На първо място трябва да се знае, че познаваме симптомите.

Кога да се обадите на 112 за помощ?

Болният трябва да се консултира с лекуващия лекар, който да прецени да изпрати пациента в медицинско заведение, за да му направи тест. Ако състоянието му е тежко, той се обажда на Специална помощ, за да пристигне екип, който е екипиран. подходящо, а не е просто лекар с чанта и слушалка.

Трябва ли да купите пулсоксиметър, за да следите нивото на кислорода?

В момента цените на пулсоксиометъра се движат между 40 и 60 лв. Има и такива, които са с 3 хил. лв. Този апарат показва какво е насилването с кислород, показва пулса, понятие и прави по-сложни изчисления. Машинката е голяма, колкото кибрит, слага се на показалеца и за около 20 секунди измерва нивото на кислорода в кръвта. Здравият човек е с 99-100% кислород, а този, който е с COVID-19 и с пневмония е с по-ниска сатурация (насищане) на кислород. Като подне под 90% състоянието се счита за тежко. Това е машина, която върши работа на лекаря. Не е необходимо всеки да има такова апаратче.

Препоръчително ли е да купувате инфрачервени лампи като вид защита?

Наименованието на тези лампи е бактерицидно. След отношение към вирусите те имат ефект. Особеността на тези лампи е, че човек не трябва да се излага пряко върху тях, а те да се включат, когато няма. Не може да се каже, че наличието на такава бактерицидна лампа гарантира 100%, ако няма да се заразите, но истината е, че помага. В много болници има такива лампи, които се включват в празни помещения. Ако има човек в помещението, ефектът е като от слънчево изгаряне.

Какви увреждания нанася Ковид-19?

Като започнем от едно най-леко проявление – като загуба на мирис и вкус, минем през общите лица на една инфекция – главоболие, мускулни болки и стигнем до пневмонията. При този етап се загубва белодробна тъкан и дори и се преодолява историята на тежкия период, човек остава със затруднено дишане. Има данни за уреда на сърдечен мускул. Вирусът като цяло се движи от целия организъм и най-вече в белия дроб, но страдат всички органи.

Как да си помогнем в домашна среда, ако сме заразени с коронавирус?

Извън предписаните от лекаря антибиотици и антипирептици – лекарства, които повишават температурата, самият човек може да си позволи да вземе общоукрепващи витамини и препарати, които укрепват имунитета. След време, когато не се чувствате добре, трябва да получите достатъчно течности. При този вирус няма нещо конкретно, което да го изчисти от организма, освен очакването на ваксина.

Кога може да разчитаме на ваксина срещу Ковид-19?

Такава ваксини вече има и се прави изпитания. При други условия за тестовете за ваксинален текат в продължение на три години, при тази ситуация на изпитване трябва да бъдат направени в рамките на месеци, тъй като това е необходимо. Както винаги ваксинирайте, можете да откриете в други страни като САЩ, Китай, Русия.

Има ли лични лекари, които не препоръчват PCR тест, въпреки че пациентът мисли, че има нужда и как да се използва в този случай?

Правенето на тест донякъде е личен въпрос. Тези тестове не се правят безразборно, но ако някой има съмнения, трябва да направи тест, за да излезе в карантина и да не се регистрира. Това е смисълът на теста. Иначе като има симптоми, един опитен лекар може да прецени дали си боне от Ковид-19. Не всеки, който е с положителен тест се разболява тежко.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.