Манолова със закон за личния фалит

„800 млн. лева на годишна база са лошите, забавени, необслужени потребителски кредити. Това са приблизителни числа, защото една част от банките и небанковите финансови институции продават на предварителна фаза своите вземания, така че да не си утежняват кредитния портфейл.“ Тези числа изнесе омбудсманът Мая Манолова на форум в институцията, на който бе представен проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица.

България все още е единствената държава в Европейския съюз, в която липсва законодателна уредба за личния фалит, като същевременно страната ни се наражда в топ 5 по лоши кредити в Европа.

Припомняме, че екипът на омбудсмана и експерти работят по изготвянето на такъв проект от миналата година. На 27 март 2018 г. беше дискутирана концепцията на законопроекта на форум в Представителството на Европейския съюз, организиран от омбудсмана, съвместно с фондация „Български институт за правни инициативи“. Още тогава депутати, магистрати, експерти, представители на институциите, на банковата асоциация, синдикати, работодателски, съсловни и граждански организации, разискваха проблемите, последиците и възможностите пред създаването на нормативна уредба за частния фалит и „вечния длъжник“. Социологическа агенция „Глобал Метрикс“ оповести резултатите от първото национално изследване по въпросите на личния фалит, което показа, че 82.3% от българските граждани очакват приемането на закон за личния фалит.

Общественият защитник отбеляза, че първите проекти на такъв закон са отпреди 7-8 години, но е имало сериозен проблем с качеството на проектите, както и с нежеланието на народното представителство да се заеме с темата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.