Магията на стъклото в “Квадрат 500”

Микаела Михайлова, клуб по журналистика към 125 СУ „Боян Пенев“

Стъклото е навсякъде около нас – чашите, прозорците, огледала, дори дисплея на смартфоните ни. То обаче е и магия, когато го видим превърнато в произведение на изкуството. Възможност да напълним сетивата си с красота  щедро ни дава Международното биенале на стъклото в столичната галерия „Квадрат 500“.

“, което се провежда от 6 октомври до 3 декември.

Международната изложба съществува от 2017 г. насам под силния надслов „Заедно“, а авторите, които участват в нея, даряват част от произведенията си на организаторите. Създател на бианалето е д-р Константин Вълчев, който е в процес на откриване на постоянна експозиция в гр. Трявна, където да бъдат изложени дарените творби.

Тазгодишната изложба включва произведения на 230 артисти от 48 държави от целия свят. Всяка една творба се отличава със специална техника и носи почерка на своя автор. Удивително е как с цветове и форми нещо толкова крехко, каквото е стъклото, може да предаде любовта, щастието, страстта или тъгата. Това е така, защото са изложени произведения майстори на стъклото от Чехия, Нидерландия и Италия. Станислав Либенски, Ярослава Брихтова и Вацлав Циглер, както и прочутият италиански майстор Лучо Бубако са сред големите имена на тази изложба.

На изложбата има както изящни произведения с внимание към детайла, така и искрящи неправилни тела. Светлината също играе много важна роля в изложбата. Най-обикновена бяла светлина, която стъклото отразява или поглъща, прави вълшебство, като спира дъха ни. Абстрактните пласики са дело на унгарски художници.

“Различните техники и цветове привличат вниманието и грабват окото”, споделиха пред komentator.bg посетители на изложбата. Според част от тях най-впечатляващи са цветята, защото фината им изработка ги прави да изглеждат като истински. Но истината е, че на тази изложба всичко е впечатляващо, защото докосва сърцето.

За тези, които няма да могат да посетят изложбата, но обичат изкуството от стъкло, ще могат виртуално да посетят изложбата и лекциите на живо във виртуалното пространство в платформа IBG Connect.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.