Личните лекари ще имат право да издават PCR тестове

Личните лекари ще имат право да издават направления за PCR тестове от началото на ноември, каза председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева, цитирана от БНТ. По думите ѝ анексът към Националния рамков договор ще бъде подписан до края на октомври.

Държавата реши да разреши на личните лекари да дават направления за PCR тест при съмнения, че техни пациенти са заразени с коронавирус, в началото на този месец. Чакат се обаче критериите, по които да се издават направленията.

Към момента няма и яснота дали ще има лимити за тях. Предстои въпросът да бъде обсъден от Българския лекарски съюз и НЗОК. Не е изчислено колко пари ще са необходими за нововъведението. Ясно е, че средствата ще бъдат осигурени от бюджета на НЗОК за 2020 г.

Това не се приема от самите лични лекари. Те настояват финансирането на тестовете за коронавирус да е от държавния бюджет, а не от здравната каса, каза днес пред БНР д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.