Личните лекари ще изписват безплатни лекарства за Ковид

Даваме годишно по 248 лева за лекарства

Общопрактикуващите лекари ще могат да изписват от безплатните лекарства за лечение на пациенти с Covid-19. До този момент това можеше да стане само в така наречените Covid зони. Това ще стане най-рано в понеделник, съобщи заместник здравният министър Александър Златанов след извънредно заседание на Надзорния съвет на Здравната каса.

„Хората с доказан Covid ще имат правото, освен да получат рецепта от Covid зоната, както беше досега, ще могат да получат същата и от общопрактикуващите лекари“, каза той.

От ноември медиците на първа линия в борбата срещу Covid-19 ще получават по 1200 лева месечно, обяви управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев. 

„Следващият месец сумите, които ще бъдат плащани на първа линия, не са 1000 лева, а са 1200 лева. През ноември месец лекарите на първа линия ще получат за октомври по 1200 лева“, каза той.

Здравната каса ще поема изцяло разходите на болниците, които лекуват пациенти с коронавирус. Условието е да имат не по-малко от 10% заети легла с Covid болни, поясни професор Салчев.

Средно 39 милиона месечно ще се разпределят между повече от  207 болници в страната.

„Всяко лечебно заведение, което лекува болни с Covid, на базата на това, което му е разпределено преди това, ще получи до 100% стойността, която му е определена от Надзорния съвет“, обясни той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.