Лаптопи в час? Да, но с няколко наум

Емили  Иванова, клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Дигиталната раница е един от най-големите проекти на Министерството на образованието. Идеята е повече от добра – да се заменят тежките раници на децата с дигитално съдържание. Така ще се решат два проблема – с насенсето на многото помагала и учебници и с интереса към учебния процес. Според някои учители дигиталните уроци биха могли да събудят интереса към учебния процес.

Плюсовете

Един от големите плюсове на дигиталната раница е достъпът до интернет и търсенето на информация по-бързо и по-лесно. С един клик можем да отворим книга, намерим научна статия и дори да решим задача. По този начин учениците могат да разширяват и затвърдяват своите знания по близък до тях начин. Също така  технологиите  дават възможност за интерактивно обучение, което би било по-интересно .

Минусите

Освен плюсове, дигиталното обучение има и минуси. Учениците стават зависими от технологиите и не обръщат достатъчно внимание на училищния процес.

“Обикновено отваряме компютрите и играем игрички, докато учителят мисли , че изпълняваме дадената от него задача”, споделиха пред коментатор.бг ученици. В 125 СУ от 2021/2022 г. имаме предоставени лаптопи от 8. до 10. Клас, като основният недостатък е, че те не се използват по предназначение. Няма качени електронни учебници и помагала. Зесега.

Проучването

Направихме анкета сред випуските, които ползват тези технически устройства, за да измерим тяхната полезност.

Първенци са учениците от осми клас, които използват пълноценно лаптопите само в някои от часовете.

В девети и десети клас голяма част от хромбуците стоят още в кутиите, както са раздадени, защото в тях не са качени електронни учебници и помагала. Част от учениците използват лаптопите вкъщи, за да си пишат домашните.

Решенията за проблема с  дигиталната раница са в нейното пълнене с учебно съдържание. Всички училища трябва да имат финансовата възможност за закупуване на лаптопи и  за вход в онлайн платформите на учениците си .

Учебните програми трябва да бъдат разработени така, че да включват повече използването на технологиите . Дигиталното обучение ще развие у учениците умения за работа с технологии , които ще им бъдат нужни за в бъдеще .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.