Критики в евродоклада за върховенството на закона

Основателите на ЕС призоваха за федерация

България е наредена до Румъния, Хърватия и Словакия по отношение на независимостта на съда в частта от първия доклад за върховенството на закона, който разглежда състоянието на целия ЕС, пише Дневник.

Румъния е отбелязана заради спорни реформи, въведени през 2017 – 2019 г., които още са в сила.

В Хърватия проблем е недостатъчният капацитет на администрацията, който пречи на Държавния съдебен съвет и Съвета на главния прокурор да вършат задълженията си да назначават съдии и прокурори.

В Словакия има отдавнашни притеснения за независимостта и интегритета на съдебната система. През април 2020 г. правилтеството обяви планове за реформа, които да адресират този проблем, както и нов процес за назначаване на членове на Конституционния съд.

“Реформата на правните и институционални антикорупционни рамки доведе до по-добро сътрудничество между отговорните органи. Въпреки това остават сериозни предизвикателства, които пречат на тези институции да си изградят солидна репутация на безпристрастност, обективност и независимост. Тепърва трябва да бъде натрупана солиден архив от окончателни присъди за корупция по високите етажи”, пише за България.

Хърватия е критикувана липсата на специализирани разследващи в антикорупционните органи и неефективността на съдебната система. Продължителните процедури и обжалвания често възпрепятстват приключванието на дела, дори срещу високопоставени държавни служители.

В Словакия също само малък брой случаи на корупция по високите етажи на властта са били разследвани и са стигнали до съд. Няма достатъчно защита на информираните, а специализираните институции също са ограничени във възможностите си за действие.

Подобни критики има и към Чехия, където и в момента вървят разследвания на национално и европейско ниво за конфликти на интереси в употребата на еврофондове от правителството на премиера Андрей Бабиш.

Макар в Унгария да има съдебно преследване на корупция по високите етажи, то е ограничено и Брюксел вижда “липса на твърди действия за започване на криминални разследвания и повдигане на обвинения за корупция на високопоставени служители или близкия им кръг”.

Същият проблем се наблюдава и в Малта, където разследванията срещу хора на високи постове остават на ранен етап.

От ГЕРБ са доволни от доклада, защото го смятат за обективен. От БСП обаче го обявиха за негативен, защото от него ставало ясно, че липсва каквато и да е индикация правителството да има идея и воля за промяна.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.