Кристо

От Стефан Кисьов

Така стана. Оня ден написах в профила си, че трябва да почетем Кристо като велик българин. И върху мен се изляха цели кофи с помия. Бях обвинен едва ли не от всички. От всеки за нещо различно. Едни бяха ядосани, че съм допуснал, че трябва да го почетем. Защото той се бил отрекъл от България и не заслужавал. Други се ядосаха, че съм бил казал, че е велик. А той не бил. Трети бяха възмутени от първите две групи и ги нападнаха за това, че били селяци, цървули и т.н. Четвърти пък ме обвиниха в национализъм. Те казаха, че тъй като Кристо станал известен в чужбина, то затова той не бил български художник и България нямала право да се гордее с него. Още повече че той самият се представял по света като американски творец и било безумство и комплексарщина желанието ми да се отъркам в неговата световна слава. Дори ми се обади една приятелка от Ню Йорк /на която държа много/ за да се опита да ме извади от зублужданията ми. Тя ми каза, че няколко пъти срещала Кристо и имали много общи познати и елитът на Ню Йорк го приемал за американец, а не за българин. А и самият той така се самоопределял. В Америка било така. Всеки можел да се самоопредели както си иска. И точка. Всичко било въпрос на лично желание. Тя го срещала няколко пъти на пърформанси и го чувала да говори само на английски с брат си Ананани, който живял известно време при него в Сохо. Май за тоя нюйоркски квартал ставаше дума.
-Наистина ли?
-Да.Или на френски – каза моята приятелка от Ню Йорк. – Но той така или иначе не го говореше много добре. Но никога не се представяше за българин. Винаги като американец. Той принадлежи на света – заключи тя. И ми даде за пример Робърт Де Ниро и Ал Пачино, които също имали италиански корени, но въпреки че в Италия искали да ги представят като италианци, те не се съгласявали.
Пета група мои читатели във Фейсбук пък ме обвиниха, че така или иначе, след като по света било признавано, че имал български произход, било излишно да го казваме и ние. Какъв смисъл имало да се гордеем сами, след като Ройтерс и 15 световни агенции били казали, че има български произход. Какво тогава съм искал аз? За какво изобщо ставало дума? Шеста група мои читаели пък казваха, че идеята ми е безумна, защото самият Кристо мразел България и това щяло да влезе в противоречие с неговите представи и права на самоопределение. Седми мои читатели пък казаха, че Кристо имал македонско самосъзнание. Доовърши ме едно моя стара приятелка от Холандия. Тя пък направо ме обвини, че лъжа и че всъщност Кристо никога не бил отричал, че е българин, никога не бил мразил или сърдил се на България, напротив, навсякъде се представял като българин и така го прадставил днес и самият френски президент Макрон, а това, което съм правил аз било да внушавам лъжи. Тук аз вече бях започнал да съжалявам, че изобщо бях написал горния пост и че изобщо ми беше храмнала идеята да споменавам Кристо. Повръщаше ми се от тази история. Чувствах се изцеден, победен, размазан, разобличен, уличен във всички възможни грехове и престъпления. Натиснах “делит” и случая със смъртта на Кристо беше приключен.

2 Comments

 1. Мдаааа….. И с кое точно е “велик” тоя опаковчик?
  Ако оставим настрани плюенето му по България, с какво впечатлява този “артист”? Опакова. Толкова. Много напредничаво, красиво и………необяснимо тъпо.
  С кое ще се запомни? Изхарчил милиони, за псевдо “изкуство”.
  Отрекъл се от Родината си, като място “тъпо” и неприятно за живот.
  Дори ме е срам, че такъв “креативен художник”, има български корени.
  Да почива в мир и да бъде забравен.

  • И да, автора замисли се, дали пък цялата тая “изсипана помия”, не е чисто и просто будната съвест и изконното чувство за справедливост на българина, поднесени в малко по-незахаросан вид, отколкото твоето Его би приело.
   Безспорно е, че този образ е световнопризнат.
   Касто е и безспорно, че човешката раса е в безпрецедентна духовна криза, криза, водеща до подобни “художествени” идиотщини, като на въпросният изнасилен “нашенец”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.