Коронавирусът образува пипала и атакува по няколко клетки

Учени откриха, че новият коронавирус кара заразените клетки да образуват подобни на пипала разклонения към съседните им. Това е изключително необичайна структура. Тя позволява на вируса на Ковид-19 да атакува по няколко клетки наведнъж, съобщава „Файненшъл таймс”, цитран от https://www.vesti.bg/

Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Франциско заснеха с електронен микроскоп първите близки изображения на пипалата, пише изданието.

„Има дълги струни, които пробиват дупки в други клетки и вирусът преминава през тях от клетка в клетка”, посочва проф. Неван Кроган, директор на Института за количествени биологични науки в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който ръководи проекта. „Нашата хипотеза е, че те ускоряват заразата”.

Изображенията, заснети от учени в лабораториите на Националните здравни институти в САЩ и университета във Фрайбург в Германия, бяха публикувани в медицинското списание „Сел”.

Повечето вируси не карат клетките да образуват пипала. Дори тези, които го правят, като смъртоносния вирус на едрата шарка, не формират толкова много нишки, както SARS-CoV-2.

Откритието предполага, че редица лекарства, повечето от които противоракови, биха могли да се приложат срещу Ковид-19.

Свързани публикации

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.