Корейски оперни артисти вдигнаха на крака българската публика

Бистра Кирилова, клуб по журналистика към 125 СУ „Боян Пенев“

Емблематичните четири действия на операта ,,Бохеми‘‘от Пучини  бяха поставени за първи път пред българската публика от солистите от оперния театър в Тегу, Южна Корея. За представлението им Националната опера на България не беше избрана случайно. През октомври миналата година се състоя международния оперен фестивал , където нашата страна спечели награда с постановката ,,Електра‘‘ и успя да впечатли южнокрейските оперни артисти.

В главните роли българските меломани видяха Ънсонг Джонг (Рудолф), Джемин Джон (Шонар) , Джун-Мо Парк (Колин), Ънджи Чунг (Мими), Джонг У Ким (Мюзета). Специално участие взе баритонът Джонг Хьок Со (Марсел). Диригент на представлението беше Паоло Андреоли. Корейските артисти изпълниха популярната опера на италиански език.

Някои от солистите за първи път са в България , а други – не, обясниха от организаторите. Това, което завинаги ще остане в сърцата им, е възторгът, който предизвикаха в зрителите, както и пълната зала на Софийска опера и балет. Певците бяха извикани на бис два пъти.

Едноименната опера на Пучини ,,Бохеми‘‘ е винаги актуална и периодично влиза в програмата на Софийска опера и балет.

Историята за написването на произведението ни връща в далечния XIX в., когато Пучини след две неуспешни опери иска да напише  трета опера, която да пожъне успех. Той се спира на сюжета на „Сцени из живота на бохемите“ от френския писател Анри Мюрже. Негови помощници в създаването на произведението стават Луиджи Илика и Джузепе Джакоза.

Така на 1 февруари 1896 г. в Театро Реджио, Торино се поставя световната премиера на операта с диригент Артуро Тосканини. Скоро след премиерата операта добива популярност в Италия, а после и в света. Няколко веска подред. ,,Бохеми‘‘ е задължителна част от италианския оперен репертоар. Поставя се на сцените в целия свят.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.