Комисията по хазарта става Държавна агенция

ГЕРБ предлага комисията по хазарта да се трансформира в държавна агенция на подчинение на Министерския съвет. Това става ясно от законопроект, подписан от депутати от парламентарната група от партията.

Тя ще е специализиран орган към Министерския съвет. Въвеждат се специални изисквания към председателя й, който вече еднолично ще издава и отнема лицензи за хазартна дейност и ще контролира дейностите.

Отнемат се и правомощията на министъра на финансите, който досега решаваше кой персонално ще регулира хазартния бизнес – тоест назначаваше членовете на комисията, на която беше принципал.

Също така с промените в Закона за хазарта, предлагани от ГЕРБ, се разширява видът на хазартните игри, които може да организира спортният тотализатор.

Иска се Български спортен тотализатор да влезе и в бизнеса с организиране на онлайн игри в казино. Досега тотото нямаше право да получава такъв лиценз. То вече е монополист в лотарийните игри, след като законът бе променен така, че лицензите за лотария на фирмите на Васил Божков да бъдат отнети и държавата да стане единствен оператор в този хазартен сектор. 

Проектът се появява само ден, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов също поиска ремонт на закона. С него той настоява функциониращите към момента казина да бъдат затворени до 2025 г. и след това вече казина, игрални зали и зали за игрални автомати да се допускат само в 10 курорта в България и в хотели с категория 5 звезди.

Такива обекти да се допускат и в други населени места, стига те да са разположени на поне 20 километра от гранични пунктове – пътни, жп, морски и речни, гласят предложенията му.

1 Comment

  1. Ама как от комисия ще стане държавна агенция. Държавната агенция не се занимава с регулиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published.