Кой кой е в новото правителство

В понеделник ще се явим пред Народното събрание за гласуване на този състав на правителството и да изкараме 4 години под мотото нулева лева толерантност към корупцията, заяви номинираният за министър-председател Кирил Петков при представянето на структурата и персоналния състав на новия кабинет.

Очакванията са още в понеделник кабинетът “Петков” да бъде гласуван в пленарна зала на извънредно заседание. От ГЕРБ заявиха, че няма да го подкрепят. Според лидера на партия “Възраждане” новото правителство няма да изкара пълен мандат

В бъдещия Министерски съвет всеки коалиционен партньор има вицепремиер. От партията мандатоносител те са двама. 19 министерства има в проектосъстава на правителството. Предложените вицепремиери са Асен Василев и Калина Константинова от “Продължаваме промяната”, Корнелия Нинова от БСП, Гроздан Караджов от “Има такъв народ” и Борислав Сандов от “Демократична България”.В бъдещия коалиционен кабинет постовете си запазват и трима министри на служебния кабинет: Настоящият премиер Стефан Янев поема поста на министър на отбраната, Бойко Рашков остава начело на МВР, а Николай Денков – на МОН.
В понеделник ще се явим в Народното събрание за гласуване на новия състав на Министерски съвет. Амбициите ни са да управляваме 4 години и да си свършим всички задачи, които сме задали под мотото “нулева толерантност към корупцията”, заяви Кирил Петков. Ето и разпределението на постовете в МС

Министър-председател – Кирил Петков – ПП

Кирил Петков e завършил “Финанси” във Ванкувър и магистратура по “Бизнес администрация” в Харвардския университет през 2001 г. Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при когото е специализирал в развитието на клъстерни стратегии. Той е един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ “Св. Климент Охридски”, афилииран с Харвардския университет, където преподава курсове по “Икономическо развитие” и “Микроикономика на конкурентоспособността”.

Работил е за McCain Foods, 6-милиардна канадска компания за производство на замразени храни. Развивал е проекти в областта на иновации с висока добавена стойност. Неговата фирма “ПроВиотик” притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. През 2018 г., заедно с баща си Петко Петков, организират спасителната операция за Боян Петров в Хималаите, като влагат значителни лични средства. Бил е министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев. Сега – лидер на партия „Продължаваме промяната” заедно с Асен Василев.

Вицепремиер и министър на финансите –Асен Василев – ПП

Завършил „Икономика“ в Харвардския университет, а след това специализирал “Бизнес администрация” и “Право” в Стопанския и Юридическия факултет на Харвардския университет.

Съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“. Преподавател е в Програмата за икономически растеж и развитие, филиал към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и към Центъра за стратегии и конкурентоспособност на Стопанския факултет на Харвардския университет („Харвард Бизнес Скул“).

От 1999 до 2004 г. е работил като консултант в „Монитор Груп“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководил е проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в отраслите на телекомуникациите, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

През 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков. От 12 май до 16 септември 2021 г. е министър на финансите в служебното правителство на Стефан Янев.

Вицепремиер по ефективното управление – Калина Константинова – ПП

Калина Константинова завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. 

Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Семейна, с едно дете. Зам.-министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев.

Вицепремиер и министър по икономиката и индустрията – Корнелия Нинова – БСП

През 2003 г. Нинова става член на БСП. В правителството на Сергей Станишев от септември 2005 г. до март 2007 г. Нинова е зам.-министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика. Тя отговаря и за държавния резерв; търговията с оръжия и офсетните споразумения, свързани с доставки на армията. Нинова става председател на Управителния съвет и на две стратегически предприятия – Международен панаир Пловдив и на „Булгартабак Холдинг“ АД. Тя остава в ръководствата на Пловдивския панаир и „Булгартабак“ до 2009 г., когато е избрана за депутат от БСП в 41-вото НС. Избрана е за народен представител и в 42-рото, 43-то, 44-то, 45-то и 46-то НС.

На 8 май 2016 г. е избрана за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков.

На 16 ноември 2021 г. подава оставка като председател на БСП.

Вицепремиер и министър на регионалното развитие – Гроздан Караджов – ИТН

От 2001 до 2004 г. е бил изпълнителен директор на фондация „Демокрация“. От 2005 до 2007 г. – ръководител на проекта за изграждане на завода за керамични плочи на испанската компания „Керос“. В следващите години участва в редица успешни бизнес начинания в областта на строителството и изграждането и поддръжката на телекомуникационни мрежи и съоръжения. На парламентарните избори през 2014 година е избран за народен представител от листата на Реформаторския блок. От 27 ноември 2014 година до 9 декември 2015 година е председател на постоянната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения при Народно събрание .

Женен, с четири деца.

Вицепремиер и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов – ДБ

Борислав Сандов е еколог, политик и народен представител в 45-ото и 46-тото Народно събрание. Член е на политическия съвет на обединение “Демократична България”. Съучредител на партия „Зелено движение“ и неин съпредседател в продължение на 2 години.

На изборите на 4 април 2021 г. е избран като депутат в 45-тото Народно събрание от коалиция “Демократична България”. На изборите на 11 юли 2021 г. е избран като депутат в 46-тото Народно събрание от „Демократична България“.

На изборите на 14 ноември 2021 отново е кандидат за народен представител – като водач на коалиция “Демократична България” в 12 МИР Монтана, но там коалицията не печели мандат. Сандов е и втори в листата на “Демократична България” в 25 МИР София, където партията печели два мандата, но Александър Симидчиев има повече преференции от него и става депутат.

Министър на образованието – Николай Денков – ПП

Служебен министър на образованието и науката през 2017 г.  Заместник-министър в МОН с ресори “Висше образование” и “Европейски структурни фондове” (2014-2016). Заместник декан за обучение в магистърската степен в Химически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” (2004-2008). Ръководител на катедра “Инженерна химия” в ХФ на СУ „Св. Климент Охридски” (2008-2015). Ръководител на учебно-научна лаборатория „Активни формулировки и материали“ (2017-досега)

Награждаван е с Голяма награда на СУ „Св. Климент Охридски“ за високи научни постижения (2016), с Почетен знак на СУ със синя лента (2013), Голяма награда „Питагор“ на МОН (2010), Грамота от Японската агенция за изследвания и развитие (1995 г.).

Член е на Съвета на международното дружество по колоиди и повърхности (IACIS), на Американско химическо дружество (AСS), на Европейско дружество по колоиди и повърхности (ЕCIS), на Европейското реологично общество (ERS). Министър на образованието в служебния кабинет на Стефан Янев.

Министър на здравеопазването – проф. Асена Сербезова – ПП

Автор и съавтор на повече от 150 публикации в областта на лекарствената политика, управлението на качеството в здравеопазването и др. Председател на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз (2007-2010 г.) и заместник-председател на БФС за периода 2010-2013 г. Член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (2013-2104 г.). През периода юли 2014 август 2018 г. е изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министъра на здравеопазването. Член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата от 2014 г. до 2018.

Член на научния Комитет за оценка на лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина (СНМР) към Европейската агенция по лекарствата. Член на Комисията за оценка на здравните технологии (02.2016-08.2018 г.). За периода 07.2018-08.2019 г. проф. тя е била съветник на Министъра на здравеопазването в областта на лекарствената политика. Носител на Награда на Български фармацевтичен съюз “Магистър-фармацевт на годината” през 2011-та и Награда на БФС за принос към развитието на фармацията в България – 2008 година.

Министър на вътрешните работи – Бойко Рашков – ПП

От 1981 г. до 1992 г. е следовател в Районна следствена служба в София. От 1995 г. е директор на НСлС. 

През 2001 г. е избран за народен представител в 39-ото Народно събрание, където е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. – май 2009 г. е заместник-министър на правосъдието.

От 2013 г. е избран от НС за председател на Национално бюро за контрол на СРС – длъжност, която се изпълнява и днес. Развива и активна научна дейност в Юридическия факултет при УНСС, където е доцент по Наказателно-процесуално право. В същия факултет е избран за ръководител на катедра “Наказателно-правни науки” от 2016 г.

Заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Стефан Янев през 2021 г.

Министър на отбраната – Стефан Янев – ПП

Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”. През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г. Служебен министър-председател от 12 май 2021 г.

Министър на транспорта – Николай Събев – ПП

Николай Събев е мажоритарен собственик в куриерската компания „Еконт Експрес“ и спедиторската „Еконт Транс“. Роден е през 1960 г. в град Русе. Завършил е Висшето военноморско училище със специалност „Експлоатация и управление на флота и пристанището“ и УНСС със специалност „Икономика и управление на транспорта“. Професионалният му път в частния сектор стартира през 1993 г., а преди това е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

Министър на растежа и иновациите – Даниел Лорер – ПП

Роден е на 28 май 1976 г. в София. Завършил “Компютърни науки и бизнес управление” в Тел Авив. Работил и живял в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона.

Член е на управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“, освобождава поста през септември 2021 г. Преподава в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – т. нар. “Харвардски курсове”, заедно с Кирил Петков и Асен Василев.

Бил е съветник в кабинета на министъра на икономиката Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност към министерството на икономиката в служебния кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г.

Министър на културата – Атанас Атанасов – ПП

31-годишният Атанас Атанасов е възпитаник на Хасковската езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, какъвто е и Асен Василев. Има бакалавърска степен по театрално изкуство от американския Whitman College. Шест поредни години е организатор на фестивала „Отключено“ в първомайското село Татарево, който се провежда с участието на доброволци и хора на изкуството от България и от целия свят. През 2016 г. възстанови читалището в Първомайската община, което беше изтъкнато като голям принос от Кирил Петков след връщането на папката с готов мандат на президента.Самият Атанас Атанасов говори за същото в предизборния клип на ПП и показва кадри от ремонта: “Началото винаги е невъзможно. Началото няма как да стане и особено пък ти не можеш и за да не ти казват глупав, ти казват луд. Истината за началото е, че е много трудно и много просто. Започва се с най-верните, с най-лудите и с метлите. “
Любопитен факт е, че на 14 години е бил републикански отборен шампион по двойки на България заедно с Григор Димитров. Атанас Атанасов в момента е депутат от Хасково.В представянето си като кандидат-депутат от хасковската листа в на Продължаваме промяната, Атанасов казва, че е живял в Холивуд, Берлин и Лондон. 

Министър на труда и социалната политика- Георги Гьоков БСП

Георги Гьоков е роден на 13 декември 1961 година. Завършил „Инженерство“ в Техническия университет, Габрово. Бил е общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора. На парламентарните избори през 2013 година е избран за народен представител в 42-рото НС от листата на “Коалиция за България” във 27-и МИР Стара Загора.

Министър на земеделието – Иван Иванов – БСП

Иван Валентинов Иванов е завършил „История“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и „Право“ във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Има научнообразователна степен „Доктор на историческите науки“ от Шуменския   университет „Епископ Константин Преславски“.

Иван Иванов е два мандата общински съветник от групата на БСП в Общинския съвет на Община Шумен през 2007г. – 2011г. и 2011г. – 2013г., както и народен представител също два мандата съответно в 42-рото и 43-тото Народно събрание от групата на БСП „Лява България“. Адвокат е в Шуменската адвокатска колегия.

Министър на туризма – Христо Проданов – БСП

По професия е икономист, инженер. Член на 44-то Народно събрание от 19 април 2017 до 26 март 2021.

Член на Парламентарната група “БСП за България” от 19 април 2017 до 11 септември 2018 г. След това става зам.-председател на ПГ на “БСП за България” от 11 септември 2018 г. до 26 март 2021. Член на Комисията по икономическа политика и туризъм от 10 май 2017 до 26 март 2021. Член на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Министър на външните работи – Теодора Генчовска – ИТН

Теодора Генчовска е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната ѝ кариера започва в Генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел “НАТО и ЕС” в Министерството на отбраната. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

Министър на енергетиката – Александър Николов – ИТН

Александър Николов е роден на 2 декември 1982 г. Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса. В момента работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Министър на спорта – Радостин Василев – ИТН

Радостин Василев е завършил право в Софийския университет. Има дългогодишен опит в областта на гражданското, облигационното, търговското, трудовото право и изпълнителното производство. През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Адвокат Василев има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Консултирал е и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и клубове.

Министър на правосъдието – Надежда Йорданова – ДБ

Надежда Йорданова е народен представител в 46-ото Народно събрание, избрана от листата на “Демократична България” в софийския 23-и МИР. Тя е зам.-председател на парламентарната група на “Демократична България”. Председател е на анкетната парламентарна комисия “Магнитски” и зам.-председател на постоянната комисия по конституционни и правни въпроси.

Юрист, специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации.

Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има син. В 45-ото Народно събрание Йорданова бе заместник-председател на парламентарната група на “Демократична България” и член на Комисията по правни въпроси.

Министър на електронното управление – Божидар Божанов – ДБ

Божанов е IT експерт и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност. Има значителен опит в изграждането на електронното управление, като в ролята си на експерт е участвал в подготовката на редица законови изменения и стратегически документи. Член е на Изпълнителния съвет на “Да, България!” и на тематичната работна група за електронно управление и административна реформа.

Завършил “Голдсмитс колидж” – част от лондонския университет. Бил е част от групата на IT експерти „Общество.бг“, работеща за изграждане на по-добри дигитални инструменти за комуникация между държавата и гражданите. Активно участва в промотирането на електронното управление.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.