Ковачевски: На 19 юли ще чета встъпителна реч в Брюксел на македонски

Парламентът на Република Северна Македония одобри предложените от правителството на страната заключения за преговорната рамка с Европейския съюз, с което бе дадена зелена светлина за продължаване на процеса за започване на преговори за членство в общността.

С гласовете на 68 депутати правителството беше задължено да продължи работата по присъединяването на страната към Евросъюза.

Приемането на заключенията депутатите от управляващата коалиция посрещнаха със ставане на крака и аплодисменти.

Непосредствено преди гласуването депутатите от опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и “Левица” напуснаха пленарната зала.

Приетите заключения задължават всички участници в преговорния процес да зачитат безусловно езиковите, историческите и културните особености на македонския народ, като елементи, които не подлежат на преговори с Европейския съюз.

Предвижда се още преговорите да се водят на равноправна и принципна основа, при зачитане на нормите на международното право и уважение към достойнството и уникалността на македонския народ и в пълно съгласие с приетата от парламента резолюция от 29 юли 2021 г.

Управляващите смятат, че преговорната рамка гарантира защита на македонската идентичност и език и бърз старт на преговори за пълноправно членство в Европейския съюз.

Опозиционните формации ВМРО-ДПМНЕ и “Левица” настояват за отхвърляне на предложението, което според тях означава пряка “асимилация и българизация на македонския народ”, изнудване и предстоящо непрекъснато възпрепятстване на процеса на европейска интеграция от страна на България.

Във Фейсбук премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски благодари на депутатите, гласували за европейското бъдеще на страната.

На днешното си заседание правителството разгледа и прие гласуваните днес от парламента заключения и взе решение да одобри предложението на френското президентство, съобщи Нова Македония.

– С това започваме процеса на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз – каза днес следобед премиерът Димитър Ковачевски след края на 60-ото заседание на правителството.

Той отново подчерта, че македонският език е гарантиран и няма да се преговаря по въпросите на идентичността. На пресконференцията той каза, че във вторник в Брюксел, когато ще се проведе първата междуправителствена конференция, ще прочете встъпителната реч на македонски.

– На 19 юли в Брюксел ще прочета встъпителната реч на македонски език, каза Ковачевски.

На въпрос, ако по време на преговорите държава оспори нашия език и идентичност, ние ще се оттеглим от преговорите, Ковачевски отговори, че „няма такава ситуация, защото в преговорната рамка ясно е посочено, че държавата започва преговорите на македонски език. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.