КНСБ предлага увеличение на данъците върху доходите

КНСБ ще прави работнически парламент

Форум, посветен на реформите в данъчната система, организира КНСБ. За участие в дискусията са поканени финансовият министър Кирил Ананиев, управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, депутати, представители на академичните среди и на социалните партньори.

Въвеждане на необлагаем минимум колкото минималната работна заплата и данъчна ставка от 15 процента за ДДС и за доходите на физическите и юридическите лица – това предложи КНСБ на организирана от синдиката дискусия за данъчна реформа. Целта трябва да бъде по-справедлива данъчна система, заяви президентът на синдиката Пламен Димитров.

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова коментира, че ключовият въпрос е как евентуални данъчни промени ще се отразят на приходите в бюджета:

“Преди избори е времето, в което трябва да се проведе тази дискусия и промяната на една данъчна система, освен политическа воля на една или друга партия, която може да вземе подобно решение след избори, разбира се, е изключително важно да бъде прието от цялото общество. То трябва да се надгради и с останалите данъци, защото ние имаме и имуществени данъци”.

Сметките сочат, че хазната ще изгуби малко над четири милиарда и 600 милиона лева от тези промени, но според синдикалните експерти мерките могат да се генерират около четири милиарда лева приходи от въвеждане на доълнителни данъци, например данък от финансовите транзакции, еднократен данък “Богатство” за 2020 година, дигитален данък и други.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.