Кметовете на Несебър и Котор подновиха връзките между градовете

Кметовете на Несебър Николай Димитров и на Котор – Владимир Йокич, подновиха връзките между двата града, включени в престижната листа на Световното наследство на ЮНЕСКО, като за целта подписаха Меморандум за сътрудничество. Събитието е по инициатива на д-р Меглена Плугчиева – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора. По време на онлайн подписването присъства също така Снежана Радович – извънреден и пълномощен посланик на Черна гора в Република България.

Меморандумът за сътрудничество между община Несебър и община Котор цели да укрепи отношенията между двата града и да положи основите на бъдещото взаимодействие между тях в сферите на: опазване на историческото наследство; културата; туризма; спорта; сътрудничеството при обмяна на полезни идеи и практики за популяризация на материалните и нематериални ценности; споделяне на важен опит в рекламирането и представянето на Несебър и Котор и тяхната хилядолетна история в условията на съвременните икономически реалности.

По инициатива на българското посолство в Черна гора и с любезното съдействие на Държавния културен институт към министъра на външните работи, в черногорския град събитието бе отбелязано с изложба „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Изложбата бе открита от посланик д-р Меглена Плугчиева и кмета на Котор Владимир Йокич, в църквата „Свети Павел“ в стария град на Котор, непосредствено след подписването на Меморандума. На откриването на изложбата присъстваха представители на дипломатическия корпус в Черна гора, на Скупщината, централната изпълнителна власт и местното самоуправление, много журналисти.

Културното събитие и подновяването на договора за партньорство между Котор и Несебър намериха широк отзвук и бяха подробно отразени от черногорските медии.

Поради отчетения голям интерес към експозицията, от 26 октомври изложбата ще бъде представена и в столицата на Черна гора – Подгорица.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.