Кирил Петков: До 24 часа ще имаме кабинет

Започна първата от серията срещи с парламентарно представените партии при президента Румен Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, соабщи БНР. Първите консултации са с представители на „Продължаваме промяната“. Президентът се обърна към тях с думите.

„Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас…доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато. Знаете, че двете служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната. Те показаха ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създадоха добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората. Вие много добре знаете това и знаете, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите. Президентската институция е отворена за диалог и за сътрудничество с бъдещо управление в рамките на своите компетенции и правомощия. Важно е българските граждани да знаят вашите приоритети и вашата готовност за формиране на ефективна управленска коалиция. Ще ви бъда благодарен да изложите и вашите виждания по отношение на разширяването на Европейския съюз, отстояването на правата на българските граждани, на нашата идентичност, история и култура“.

От своя страна съпредседателят на ПП и евентуален бъдещ премиер Кирил Петков поздрави президента за изборната победа и даде заявка за пълен мандат на бъдещия кабинет:

„Това, което се случи в изборната нощ, както при нас така и при вас, носи огромна отговорност. Съзнаваме, че на България ѝ е вече абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложните проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент. Искам да ви уверя, че ние сме взели тази отговорност присърце. В най-близко време се надяваме да представим проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии и коалиции. Това, което се случи в последните дни, беше за пръв път направено – излъчвахме пряко онлайн всичките преговори между четирите партии и очертахме 18 работни групи, всяка от които очерта между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат спешно и в бърз порядък. На базата на тази дискусия, успяхме направим коалиционен документ, който бе завършен в полунощ и беше изпратен до всички наши коалиционни бъдещи партньори… С уважение към гласоподавателите на всяка една от партиите ние избрахме принципа на пропорционалност – всяка от партиите в тази коалиция да бъде близо до техните гласове, представена в тази коалиция. Важно е за нас всеки в коалицията се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България. Разговорите са минали до този момент в абсолютно конструктивен тон и на ниво лидерски разговори, които се водят непрекъснато, и на ниво експертност. Хубавата друга новина е, че във връзка с политиките на много от тези групи имахме над 90% общи политики. Всички осъзнахме, че независимо дали човек има лява, дясна идеология или е в самия център, както сме ние, проблемите са толкова големи и наболели, че реално тази ориентация би била значима в един последващ момент. Защото независимо дали си ляв, център или десен, България има нужда от магистрали, има нужда от безопасни язовири, има нужда от добри доходи, има нужда да си върне българите от чужбина“.

Държавният глава ще разговаря последователно с представителите на “Продължаваме промяната”, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, а утре – с “Има такъв народ”, “Демократична България” и партия “Възраждане”.

Четирима вицепремиери и две нови министерства

След края на консултациите при президента Кирил Петков изрази надежда да чуе от бъдещите коалиционни партньори тяхната гледна точка за разпределението на министерствата:

„Имаме много добра комуникация и добра дисциплина. За момента очакваме да имаме четири вицепремиера и две нови министерства, но искам да дам свободата на партньорите за вътрешнопартийна дискусия“, каза Петков, който обеща подробности за евентуалния бъдещ кабинет след около 24 часа. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.