Киев въвежда комендантски час, 140 българи са блокирани

В третия ден от военното настъпление на Русия в Украйна, Киев е обстрелван с ракети, а в града се водят боеве, съобщават украинските власти. 
По данни на британското военно разузнаване, руските войски се намират на около 30 км. от града, като за сега украинците удържат столицата. Президентът Володимир Зеленски продължава да е в Киев, от където дава военни команди, съобщи BBC, цитирана от Дарик радио.

In this handout photo taken from video released by Ukrainian Police Department Press Service released on Friday, Feb. 25, 2022, a firefighter inspects the damage at a building following a rocket attack on the city of Kyiv, Ukraine, Friday, Feb. 25, 2022. Russia is pressing its invasion of Ukraine to the outskirts of the capital. That comes a day after it unleashed airstrikes on cities and military bases and sent in troops and tanks from three sides. (Ukrainian Police Department Press Service via AP)

По-рано в събота кметът на украинската столица обяви удължаване на комендантския час, въведен заради руското нашествие. Виталий Кличко предупреди, че всеки човек, който се намира на улицата между 17 часа в събота и 8 часа в понеделник сутрин  ще бъде считан за враг, предаде Франс прес.

“Всички цивилни, които бъдат на улицата по време на комендантския час, ще бъдат считани за членове на вражески групи за саботаж и за разузнаване”, заяви Кличко в “Телеграм”.

Кличко обяви също така, че метрото в столицата е преустроено в бомбоубежище и няма за момента да изпълнява транспортни функции.

Заради комендантския час 140 българи остават блокирани в Киев, въпреки желанието сида бъдат евакуирани, съобщиха от МВнР на извънреден брифинг.

“Това много затрудняват евакуацията на нашите сънародници, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват. Търсим със службите ни най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да изведем нашите сънародници”, обяви външният министър Теодора Ганчовска.

Украинци от различни части на страната започнаха да пристигат в България. Някои от тях планират да останат тук, други пътуват към Гърция. Колони от автомобили са се образували на граничния пункт „Дунав мост” тази вечер.  

„В Украйна всички знаете какво се случва. В София имаме наши приятели, ние ще останем при тях, може би и работа ще ни намерят. Сега в нашия град ситуацията е лоша – вият сирени, падат бомби, пътят е ужасен”, разказаха пред Нова тв. очевидци.

„Всички знаят какво се случва. Ще се опитаме да работим. Тук имаме приятели. Надяваме се да успеем да се върнем в Украйна”, каза друг украинец.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.