Как се потушава недоволство срещу ваксини

Има няколко разумни стъпки в потушаване на задаващото се недоволство спрямо ваксините:

1. Институциите и медицинските специалисти е добре да направят разяснителна кампания, насочена към населението за това какво представляват те, метода им на прилагане и действие;

2. Не трябва да има упрек, присмех или назидание към хората, които са настроени негативно към ваксините, напротив. Трябва да се проведе градивен спор с аргументи по темата.

3. Елементът на незадължителност (към момента е наличен) е препоръчителен, за да не се създава излишна паника в населението.

4. Стимули (негативни или позитивни), а не наказания. Ваксините са доказали своята стойност за Света, а заради тях почти не помним заболявания като полиомиелит, рубеола, едра шарка, паротит, Хепатит А и Б, тетанус, испански грип (инфлуенца), дифтерия и др.

Стъпка в правилната посока от страна на правителството – внесен е законопроект за изменение на закона за извънредното положение (през ЗДДС), където Министерство на здравеопазването целево може да субсидира лечебни заведения във връзка с лечението на заразни заболявания (COVID-19) за периода докато трае извънредното положение. Така е – разходите по пандемии са функция на държава и общини, а не на НЗОК.Следващата добра стъпка след края на пандемията е консолидацията и приватизацията на някои лечебни заведения, за да се спести ресурс – едовременно човешки и финансов, както и да има повече пари за лечение на гражданите в болници с добра инфраструктура и състав.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.