Как пространството до една детска градина се превърна в комплекс за бездомни котки

Мартин Ненчов, клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Комплекс за бездомни котки вдигна жителка на столичния квартал „Младост 1 А“. 7 двуетажни къщички са разположени пред детска градина „Сърчице“ и в близост до 145 ОУ “Симеон Радев“. Дървени кутии с надпис „Столична община“ са „накацали“ по клоните на дърветата, а за животните, които не искат да се катерят, грижовната жена е заградила пространства, които е застлала с кашони и парцали. Инсталирала е и кашони точно до входовете на бл. 523 в случай, че някоя котка поиска да е още по-близо до хората. Пред всички тези жилища са наслагани купички с храна и вода. Менюто е салам, гранули, а хлябът се търкаля на метри от „трапезите“. „Виждаме я всеки ден. Тя вика котките гальовно :“Елате при мама“ и те идват да ги нахрани“, обясниха жители на квартала. Пред тях госпожата е заявила, че редовно ги обезпаразитява. Майки обаче се оплакаха, че децата им са завъдили бълхи.

Наличието на толкова много бездомни котки е в нарушение на Закона за защита на животните, според който не се допуска животните да пребивават в близост до детски градини, площадки, училища, болници и др. “Нас ни задължават да пръскаме всеки месец за кърлежи, а никоя институция не взима отношение за бездомните  котки и болестите, които пренасят. Цяло лято се борехме да ги махнат, но проблемът не е оправен”, каза пред kоmentator.bg Меги Стойнова, директор на 75 ДГ „Сърчице“. “И аз обичам  животните, но не мисля,  че мястото им е навън. Жената ни се караше, че не сме учили децата да обичат животните. Не че не го правим, но тези котки застрашават здравето на децата”, добави директорката.

Набъркаха Столична община в този казус

На част от къщичките има надпис, че са собственост на  Столична община. Обяснено е, че са плод на решение номер 214 от 24. 04. 2008 година, като целта му е овладяването на популацията безстопанствените (бездомните) животни в София.

Наща проверка показа, че тези къщички не са на Столична община, а на неправителствена организация. От отдел “Екология” в район Младост ни заявиха, че се ангажират до девети януари да разчистят „котешкият квартал”. Какво ще стане с котките обаче остава неясно. Едното предложение е те да бъдат преместени в близост до същия район. “Може да ги преместим до 523 блок. Там има вече котки, като не сме получавали оплаквания от жители там, минавали сме на проверка, не е имало проблеми” – обясниха от район Младост. Жители на блока се заканиха да направят подписка срещу този терор.

Според еколози мястото на котките не е между блоковете, а още по-малко пред детска градина. Най-логичното място където могат да се намират са парковете – там няма да създават проблеми с хигиената и ще са по-близо до природата – техният дом. Евентуално решение би било котките да бъдат преместени в близкия парк в ж.к. Младост 3.

3 Comments

  1. Е ,много помохнахте с тази мразеща писаница

    • Защо да не са помогнали? Какво й е мразещо?

Leave a Reply

Your email address will not be published.