Йоана Младенова –  момичето, което обича да учи

Мартин Ненчов, клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Йоана Младенова е едно от двете деца в България, които постигнаха по 100 точки на изпитите по БЕЛ и математика след седми клас. Тя е възпитаник на столичното 125 СУ „Боян Пенев“ и е състезател по математика. Забележителното е, че целият 7 ж, в който тя учи, е с много висок успех, като повечето от съучениците й имат над 90 точки. Преподаватели по двата предмета са млади учители – Сияна Стойчева и Христина Костадинова. „Ще ми е мъчно за учителите и съучениците ми, но искам да уча в Софийската математическа гимназия, защото съм състезател по мотематика“, каза пред komentator.bg Йоана. За свое постижение седмокласничката определя освен другите си успехи и третото място на състезанието по математика за осмокласници. На 4 юли ѝ предстои да вземе участие в международното състезание  “International mathematic competition”.

„Йоана е перфекционист и има много логично мислене. Тя научи съучениците си да решават трудни задачи за по-горните класове“, каза за нея г-жа Костадинова, преподавател на Йоана в 5.,6. и 7. клас по математика.

 „Освен че има голям потенциал, тя влага и много усилия в обучението си. Съучениците й винаги я подкрепят, приемат я за добър пример, а и тя създава здравословна конкурентна среда“, сподели Сияна Стойчева, преподавател по БЕЛ и класен ръководител.

Йоана Младенова с учителката си по БЕЛ

Как се постигат 100 точки

„За да се поготвя добре за външните оценявание, решавах много тестове. По БЕЛ ходих и на уроци“, обясни Йоана. Системната подготовка е резултатна и затова говорят фактите. „Първият модул по математика реших за 8 минути“, каза тя. И си спомни за емоцията, която е обхванала нея и съучениците ѝ, когато са разбрали броя на точките си. „Няколко души казаха, че са излезли резултатите. Проверихме и всички започнаха да викат, защото бяхме много щастливи. Благодарна съм на учителите за усилията, които положиха, за да ни подготвят“,   Йоана Младенова.

На въпроса какво ще прави след като завърши, Йоана отговори, че не може да каже точно с какво ще се занимава. Но е сигурна, че ще е свързано с математиката.

Пожелаваме ѝ успех!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.