Интериорният дизайнер Нели Николова: Екологичното мислене при обзавеждането на дома е изключително важно

Младата интериорна дизайнерка Нели Николова бързо набира популярност в социалните мрежи не само с интересните си проекти, но и с каузата си да накара все повече българи да се обърнат към екологични решения при обзавеждането на дома си. Нели Николова е завършила архитектура, като любовта към точните науки е наследила от дядо си Атанас Радев – известен математик, на чието име е кръстена ПМГЕ в Ямбол. “Любовта към работата ми, натрупаният опит и мисията ми за „по-здравословен” начин на живот на хората, чрез правилното подбиране на материали, цветове и разположение на мебели, преди две години доведоха до създаването на бранда NN INTERIOR DESIGN”, казва за себе си младата дизайнерка.

В социалните мрежи публикувате интересни решения за вътрешен интериор, като прави силно впечатление, че се откъсвате от изкуствените материи и се насочвате към екологични материали. Това обща тенденция ли е, или е просто Ваш  избор?

След всички новини, които излизат в света, и у мен назрява желанието да живеем в един по-хармоничен свят и това би било по-добре, ако се храним по-здравословно, имаме по-добри мисли и сме обградени от по-екологични материали, които ще ни накарат да живеем по-добре.

Смятам, че е важно да се насочим към екологични материали и устойчиви решения в интериора. Вярвам, че това не е само моят личен избор, но и част от по-широка обща тенденция, вдъхновена от нарастващата грижа за околната среда и устойчивия начин на живот.

Може ли вече да се говори за екологично мислене от страна на българите при обзавеждане на дома? Какви са Вашите впечатления?

Както по света, така и тук има различни хора. Всеки сам избира пътя, по който да тръгне и оттам всеки избира в каква къща да живее, но съм впечатлена , че все повече българи се обръщат към природата, към естествените материали, които не излъчват вредни емисии, и това ме радва. Определено вече се наблюдава нарастващо екологично мислене при обзавеждане на дома. Моите впечатления са, че хората се интересуват все повече от устойчиви и екологични решения при избора на мебели и материали .

Какви материали препоръчвате да се използват при ремонт и обзавеждане?

При ремонт и обзавеждане препоръчвам използването на материали като бамбук, кork (корк), рециклирани дървесни материали, екологични мазилки и бои на водна основа. Също така, рециклираните материали и мебелите със сертификати за устойчивост са отличен избор за екологично осъзнатия ремонт и обзавеждане на дома.

На боклука често се хвърлят мебели, изработени от дърво, за да се купят талашитени шкафове, които след няколко години пак се изхвърлят, защото са нетрайни. Може ли да се даде живот на по-старите и качествени мебели, когато се прави проект за ремонт на дома? Има ли пример от вашата практика за такова „вдъхване на нов живот“? 

Да, могат да станат неузнаваеми чрез техническо освежаване и промени в дизайна. Пример от моята практика е рециклирането на стари дървени шкафове, като се обновява тяхната структура и повърхност  с нови облицовки и бои, или се преустройват за нови функции. Също така могат да се добавят и декоративни елементи, бои , тапицерия или дребни детайли, които биха придали индивидуален характер на мебелите. Този процес на „вдъхване на нов живот на мебелите“ ще помогне да се намали отпадъка и да се спестят ресурси като същевременно да се създаде нещо красиво и функционално.

Информирани ли са хората за това какви материали трябва да се употребяват при ремонта на дома и офиса им, за да не е вредно за здравето им, или не се интересуват от последиците?

Има хора, които се информират относно употребата на безопасни и екологични материали при ремонти и се стремят да избират тези опции,  но мнението ми е, че трябва да се правят кампании, беседи, семинари, защото все повече трябва да се говори, че имаме отговорност както за нашето здраве, така и за климата на планетата.

Каква е актуалната гама цветове сега за кухнята, спалнята, хола? Дайте съвет как едно по-тясно помещение може да стане по-светло и да изглежда по-широко.

Взимаме пример от добрия опит в Европа и от водещи страни като Франция, Италия, Швейцария. Актуалните цветове за кухнята, спалнята и хола често включват светли и неутрални тонове като бяло, светлосиво и бежово, които придават повече простор и свежест на помещенията. За по-тесни помещения може да използвате огледални повърхности, които увеличават светлината и създават визия за по-голямо пространство.

Хотели в част от северните страни в Европа вече се отказват от плочки за баня и ползват други материали, които не са свръзани с огромно натрупване на боклук.  Смятате ли, че подобна тенденция може да си пробие път и у нас?    

Това е въпрос на личен избор. По-южните страни залагат много на красотата, има и хора, които си поръчват специални плочки от известни керамици, защото се водят от убеждението, че когато човек прави нещо за себе си, то трябва да изразява неговата душа и принципи за живота. Добрият интериорен дизайнер трябва да влезе в същността  на душата на клиента и да „облече в материал“ вижданията му.

В северните страни на Европа са свързани със засилващия се интерес към устойчиви и лесни за поддръжка материали. Тези идеи могат да се пренесат и в България особено ако хората започнат да осъзнават ползите от такива решения. Важно е да насърчаваме устойчивите практики и алтернативни материали, които намаляват натрупването на боклук, и съчетават функционалност с екологична отговорност.

Има ли нужда от по-широка информационна кампания, която да насочва хората да мислят екологично, когато предприемат ремонт и обзавеждане на дома си?

Да, разбира се, трябва да се представи гледната точка на екологията. Има нужда да вникнем в същността на клиента, да „облечем“ в неговата представа за неговия дом като за неговата крепост. Добрият интериорен  дизайнер може да го посъветва какви материали да използва. Аз съм интериорен дизайнер, който се старае да разбира същността на хората и да реализира техните мечти за дом. Би било чудесно повече организации да засягат тази тема. Такива кампании могат да осигурят необходимата информация и насоки относно прилагането на устойчиви материали и практики. Те могат да повишат осведомеността на хората и да ги вдъхновят да вземат отговорни решения за опазване на околната среда, на здравето си и на здравето на следващите поколения.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.