От института “Роберт Кох” прогнозират до осма вълна на коронавируса

През есента може да се очаква повишаване на броя на новите инфекции от Ковид-19, твръдят вирусулози. Мнозина обаче избягват термина “втора вълна”. Експертите от Института “Роберт Кох” твърдят, че ще има не само втора вълна, но и трета, четвърта, та може би дори и осма, съобщава Дойче веле.

Според експертите това, че сега случаите на зараза са намалели силно, не означава, че през есента и зимата не ни очаква нов взрив от епидемията. А по-голямата част от населението все още няма имунна защита срещу SARS-CoV-2.

Експертите от института “Роберт Кох” изреждат няколко фактора за втората, третата до осмата вълна. Най-главният е спазването на противоепидемичните мерки.

“Много вируси, които причиняват тежки заболявания на дихателните пътища, се разпространяват по-слабо през лятото”, пишат от “Роберт Кох”. Те обаче не дават категоричен отговор дали новият коронавирус също ще се проявява като сезонен.

Учените все пак предполагат, че ниските температури облагодетелстват разпространението му. 

Според експертите сега сме далеч по-добре подготвени за евентуална нова вълна от заболявания и прогнозира, че ако хората продължат да бъдат предпазливи, да спазват дистанция и да се съобразяват с хигиенните мерки, нов пик ще бъде предотвратен.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.