Има ли право ЦИК да заличава избрани евродепутати?

Отказът на Делян Пеевски от листата на ДПС след края на изборите е абсолютно незаконен. Той не може да се оттегли от листата, а да се откаже от мандата. Но отказът се прави в Брюксел, при започването на сесията на новия Европейски парламент. Дотогава никой не може пред ЦИК в страната си да се отказва, а камоли ли да се оттегли от листа, след вече приключили избори, както Пеевски и Карадайъ направиха.
За мен с тези си решения ЦИК насърчава една практика на измама на избирателите извън юридическия контекст на въпроса. Не е редно, в която и да е изборна кампания да участват хора, които възнамеряват да се откажат пред ЦИК от правомощията, които им дава изборът, защото нейната роля е да регистрира избора на хората. И в крайна сметка ние никога не знаем дали и доколко хората са се повлияли от подреждането в дадена листа. За мен това е изборна измама, която ЦИК допуска с подобни решения, коментира и бившият говорител на ЦИК Цветозар Томов пред в. Капитал.

Според Томов ЦИК няма никакви законни основания да излиза извън ролята на регистратор на вота на избирателите. Това извиване на ръцете на институциите, което Пеевски го превърна в спорт за удоволствие, следва да бъде прекратено по някакъв начин.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.