Изложба на манастирските библиотеки в Подгорица

На официална церемония в гр. Подгорица,  българското посолство представи изложбата „Манастирски библиотеки в южнославянските земи и Русия през XIV-XVI в.“, посветена на 24 май – Ден на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 В официалната церемония по откриването взеха участие Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора,  кметът на града Иван Вукович и ръководителят на екипа подготвил изложбата доц. Марко Скарпа. На откриването присъстваха представители на черногорските институции, членове на дипломатическия корпус, културни дейци и артисти, журналисти, като събитието бе част от богатата съвместна програма на Делегацията на ЕС и посолствата на държавите-членки на ЕС, посветени на месец май- месец на Европа.

В словото си българският посланик М.Плугчиева, подчерта с гордост, че на кирилица днес пишат и четат повече от 300 млн. души и благодарение на членството на България в ЕС, кирилицата е официална азбука на ЕС. С очакваното присъединяване на Черна Гора към ЕС ще расте и броят на гражданите на ЕС ползващи кирилицата като официална азбука.

Изложбата «Манастирски библиотеки в южнославянските земи и Русия през XIV-XVI в.“ е част от едноименния двустранен научен проект с участието на учени от Кирило-Методиевския научен център към Българска академия на науките и Руската академия на науките. Основна цел  на експозицията е да запознае зрителите със сложния и дълъг процес от създаване на книжно тяло до неговата употреба и съхранение. В таблата чрез изобразителен материал и кратки текстове са показани технологията, процесът на създаване на ръкописи и начините на тяхното използване, разпространение и съхранението им в манастирските библиотеки.

В изложбата са показани някои от православните манастири, които са били водещи книжовни центрове през XIV – XVI в. от България, Русия, Света гора на Атон и Черна гора.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.