Игри с ДДС

Намаляват ДДС за барове и ресторанти, а основните храни и лекарства - не

Съобщението на правителствената пресслужба, че ще се намали ДДС на 9% за заведенията, а както за книгите, предизвика противоречиви реакции в политическите партии и социалните мрежи. Множество въпроси се зададоха защо не се намалява ДДС за основните храни и за лекарствата, а за заведенията и баровете. Това решение е взето и под натиска на Обединени патриоти, които заявиха, че ще има протести от страна на този бизнес съобщи mediapool. “Очевидно властта на ГЕРБ се крепи освен на троловете в интертет основно на кръчмите и на хотелите. Намаление на ДДС ще има само за двата бранша, макар че са с единия крак в сивата зона… ДДС няма да бъде намалявано за лекарствата например. Социално поносимата им цена никога не е била приоритет за управлявящите. Има ли учудени?”, написа Иво Инджов, медиен експерт. “Грешен ход на Борисов, реагира на един от тежките си комплекси-огромният си АЗ. Сега въпросът е, без кое може кафе и коктейли или лекарства? Хляб и мляко или уиски? Учебници и книги или бира?”, коментира Снежана Димитрова от Управителния съвет на Професионалното обединение на държавните служители. В множество коментари беше припомнено, че финансовият министър Владислав Горанов беше обявил, че докато той е министър, ДДС няма да пада.

“Решението е политическо и който не е съгласен с него, си отива”, заяви премиерът Бойко Борисов, който обяви тази новина след среща с представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Първоначалното съобщение на пресслужбата беше, че се намалява и ДДС за основните храни, но после то беше поправено. С намаляване на ДДС на основните храни не е бил съгласен финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. “Имам му пълно доверие на Горанов, но той не ми е началник. Който не е съгласен, дава си оставката”, коментира ситуацията Борисов и нарече решението си политическо. В деня, в който правителството обяви, че ще се намалява ДДС – 12 май , парламентът отхвърли предложението на БСП да се намали ставката за основни храни и лекарства, както ипредложението на ДПС за намаляване на ставката за детски храни.

В момента у нас ДДС е 20 на сто. Изключение са туристическите услуги по настаняване и хранене в хотел или в къмпинг.

„Правим това изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло. Разчети колко ще струва на бюджета намаляването на ДДС няма. Нито пък има гаранции, че цените на услугите ще паднат с 11 на сто.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

Възложено е и изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.