Ива Митева стана председател на 45-ото Народно събрание

Ива Митева-Рупчева от партия “Има такъв народ” бе избрана за председател на 45-ото Народно събрание, съобщи БНР. 

Кандидатурата ѝ бе подкрепена от 163 депутати. Нямаше нито един “против”, а от ГЕРБ гласуваха “въздържал се”. От дистанционно участващите в заседанието депутати трима души бяха “за”, а един гласува “въздържал се”.

В първата си реч като председател на парламента Ива Митева заяви:

„Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми – дело не на каприза на минутата, а плод на здраво обмисляне и всестранно разглеждане, както казва Тодор Икономов. Вярвам, че правата на личността и нейното достойнство, издигнати във върховен принцип в преамбюла на Конституцията ще бъдат зачитани в това Народно събрание. Уважаеми колеги, нека положим усилия за диалог помежду си, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа“.

С единодушие за заместник-председатели на парламента бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ, Виктория Василева от „Има такъв народ“, Кристиан Вигенин от БСП за България, Муккадес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“.

Юристът Ива Митева Йорданова-Рупчева е от Разград. Завършила е право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работила е в Министерството на правосъдието, а от 2020 г. работи в администрацията на парламента.

В последните години при управлението на ГЕРБ е директор на дирекция “Законодателна дейност и право на Европейския съюз” в Народното събрание и е съветвала правната комисия при писането на законопроектите, както и е била член на екипи към временни комисии. Участвала е и в писането на последните промени в Изборния кодекс, в т.ч. и в протоколите поотделно да се отбелязва преференция за всеки кандидат за депутат, което после някои партии и експерти определиха като усложнение, но след изборите се разбра, че няма как по друг начин да бъде отчетен резултатът.

Коя е Ива Митева

Ива Митева е задочен докторант по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Темата на дисертацията ѝ е “Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България”, а научен ръководител – проф. Емилия Друмева. Хоноруван преподавател е в Нов български университет, където преподава “Практическо нормотворчество”.

След представянето на кандидатурата на Ива Митева от парламентарната трибуна зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов призова депутатите да направят сварнение между юриста и “прекрасната кържалийска представителка” Цвета Караянчева, която е инженер. 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.