Ива Митева оглави парламента, кабинет до 15 дни

Ива Митева, депутат от “Има такъв народ”, беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание. Тя получи подкрепа от 137 народни представители – от “Има такъв народ”, “Демократична България”, ДПС и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”. “Въздържал се” бяха от ГЕРБ, БСП и един депутат от “Демократична България “, а “против” беше един – от БСП. Митева е юрист и е работела в администрацията на парламента.

За нейни заместници бяха гласувани Виктория Василева (“Има такъв народ”), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов (“Демократична България”), Муккадес Налбант (ДПС), Татяна Дончева (“Изправи се.БГ! Ние идваме!).

“Ако заявените декларации за промени, а не постове, са верни, в следващите 14-15 дни ще има правителство”, обяви от трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов от “Има такъв народ” по време на изказването на най-голямата група след откриването на 46-ия парламент.

“Този парламент, който нареди българският народ, е по-различен от предишния, според нас е доста по-близък до реалността и това, което желаят гражданите. Самият факт, че присъства министерски съвет, означава, че не се срамуват да застанат сред нас”, започна Йорданов, говорейки от трибуната в близост до министрите от служебното правителство. Заяви, че трябва да се следва посоката, зададена от кабинета.

“До голяма степен знаете какво ще направим ние като политическа сила. Когато президентът ни даде мандат, ще проведем разговори за политиките, които трябва да се провеждат. Не мисля, че имаме различия с повечето политически партии – нито по темата с главния прокурор, нито съдебната реформа, нито унизителните пенсии на нашите майки и бащи”, добави Йорданов, като посочи, че отговорността е на по-голямата част от залата, като едва ли някой иска да работи с една парламентарна група, очевидно имайки предвид тази на ГЕРБ-СДС.

Според него, ако след 15 дни няма кабинет, вероятността за поредни избори е голяма. “Ако се стигне дотам, няма нищо неправилно или недемократично”, каза Йорданов, като така за пореден път изрази готовността на “Има такъв народ” за провеждане на още едни избори.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.