Иван Кънев: Всеки сам търси смисъл в картините ми

Мартин Ненчов, Виржиния Кондева, Клуб по Журналистика към 125СУ “Боян Пенев”

Иван Петков Кънев е роден на 29 март 1935 г. В Нова Загора. Тои е художник – график и живописец които рисува предимно пеизажи, натюрморти и портрети. Завършва Националната Художествена Академия (НХА) през 1963 г. През 1965 г. За първи път творбите му се излагат в художествени галерии в страната. Със специалност приложна графика. В класа е на проф. Александър Поплилов. Работи като музеен работник в Сливенсвката и в Националната художествени галерии. Между 1973 и 1985 година работи в дирекция „Музеи“ при Комитета за култура като специалист по художествените галерии. т 1985 до 1993 година заема поста директор на Софийската градска художествена галерия. Първата му самостоятелна изложба е през 1973 година в София. Самостоятелни изложби прави и в Сирия, Полша, Унгария, Зимбабве. През 2005 година юбилейна изложба по повод 70-годишнината на Кънев е организирана в СГХГ. Негови произведения са притежавани от редица художествени галерии и частни колекции в България, Франция, Дания и Швейцария. Баща е на художничката Каля Зографова.

“Страстта ми към изобразителното започна от ученическите ми години. Учителите ми в прогимназията и гимназята ми ме поканиха в клуба ми по изобразително. От там се започна всичко!”, казва пред komentator.bg.

– Г-н Кънев, какви са посланията на картините ви?

-Всеки сам търси смисъл в картините ми. Някой може да види проста къща, друг може да си върне някой спомен от детските му години. Рисувам предимно пейзажи на улици на малките градчета. Отделно имам няколко портрета.

Какво мислите за модерното изкуство?

-Придържам се към реализма. Не мисля, че е редно картина, вече нарисувана да се променя. Тогава се променя идеята в нея и идеята на автора. Не съм рисувал абстрактно изкуство. Някой вижда смисъла там, докато аз го виждам при реализма. И двете са изкуство, просто предполагам принадлежащи за различни обществени групи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.