Иван Гешев наследява Цацаров

Заместник главният прокурор Иван Гешев е първият кандидат за главен прокурор. Номинацията му беше издигната от 11 члена на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, сред които и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров. Кандидатурата беше мотивирана от говорителя на Прокурорската колегия Даниела Машева.

Та изчете дълъг списък от качества на Гешев сред които висок морал и професионализъм. Машева заяви, че Гешев е прокурор от кариерата, достигнал до предпоследното стъпало на държавното обвинение, пасваш на профила, очертан на срещите на съдебните кадровици с представителите на съсловните организации на следователите и прокурорите, с успехи – на националния фронт, в чужбина и пред Еропейската комисия – чрез спецразследванията срещу организираната престъпност и корупцията. “Считаме, че Иван Гешев притежава висок професионализъм, много добър практически опит, високи нравствени и морални качества”, каза Машева и допълни, че това е единственият кандидат на прокурорската колегия. По закон само още правосъдният министър Данаил Кирилов може да издига кандидатг, но той вече заяви, че няма да го направи. Самият Гешев каза наскоро, че 99,99% няма да се кандидатира за главен прокурор, защото битката е кална.

Машева обясни, че съдебните кадровици проверили чрез проверка на сигналите, подавани срещу Гешев – за показността на акциите, които ръководеше, за бизнес връзки на жена му с основния свидетел по делото “Иванчева” и че до момента не е установено “неправомерно поведение, което да сочи конфликт на интереси, на зависимости, на неспазване на етични правила”, каза Машева.

Съдебните кадровици проявили разбиране и към езика Иван Гешев, заради който той беше проверяван от Комисията по дискриминация, стана ясно още от думите на Машева. 

Пробивът в кариерата на Иван Гешев беше делото за фалита на КТБ, в което той не откри нито една следа която да води към Делян Пеевски. През последните години Гешев демонстрира акции пред камерите срещу олигарси, кметове и организирани групи, защото – по думите му, “в държавата много се краде и липсва обикновено приличие”.     

На лична среща членовете на Прокурорската колегия чули и неговата визия за Прокуратурата и се убедили в моралния му интегритет, каза говорителят на Колегията Даниела Машева: “Събрани бяха данни за информация за постъпили сигнали и извършвани проверки по отношение на кандидата. Обективна оценка на фактите по тях и на изнесените твърдения дава на Колегията основание за извода, че Иван Гешев притежава високи нравствени качества. Липсват предпоставки за основателно съмнение, че с действията си е накърнил общественото доверие в независимостта на съдебната власт”. 

Издигането на Иван Гешев от цялата 11-членна Прокурорска колегия го прави почти безалтернативен следващ главен прокурор, защото му трябват само още шест гласа от Съдийската колегия на ВСС, а такива може да осигури политическата квота на съдиите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.