Землището около село Делян се превърна в сметище, боклукът „пълзи“ към магистрала „Струма“

Мартин Ненчов, Клуб по журналистика към 125СУ

С чували, боклуци и всякакви видове отпадъци е заринато около село Делян. Нерегламентираното сметище вече минава и през магистралата и „пълзи“ по  пътя към съседните села и главен път към Благоевград и Кулата. Там се изхвърлят отпадъци и от съседни села и градове.

Проблемът е вече от години, но никой не прави нищо по въпроса. Това не е първият проблем на селото. През 2020 година има заведено дело от хора от селото срещу общината, защото е нямало вода в продължение на години.

Снимки: Мартин Ненчов

“Преди и вода нямахме. Проблемът е частично отстранен и въпреки обещанието на общината за отстраняването му, още имаме вода само на периоди! Вместо вода имаме боклук обаче”,  съобщи местен жител пред Komentator.bg.

“Проблемът съществува от много време. Питали сме кметицата на селото многократно, като всеки път ни беше обещавано решаването на проблема, но няма решения. Кметицата почти не се пявява в селото. Идва към 10:00 и си тръгва с първата маршрутка наобратно към 12. Не се занимава с нито един от проблемите на селото. Идва да си изяде заплатата и си тръгва”, добави друг жител на с. Делян.

Къде е кметът?

Да съжаление не успяхме да се свържем с кметския наместник Валентина Зашева, защото тя ни затваряше телефона след като се представихме.

От селото обаче уточниха, че наета фирма за почистване, но камионът за боклук минава веднъж в седмицата, за да изчисти кофите,но няма задължение да почиства останалия боклук, който бавно превзема селото.

След като се свързахме и с ПР отдела на община Дупница, оттам ни обещаха, че когато времето позволи, ще се заемат с почистването на нерегламентираното сметище.

“Това не са 5-6 салфетки, които можем да почистим веднага. Чакаме затопляне на времето и веднага се заемаме”,  обявиха духовито от община Дупница. Проблемът с боклука около Дупница не е от сега. През 2019 г. се подпали боклука под моста на международния път Е-79, а през 2021 г. се подпали сметище край Дупница.  

1 Comment

  1. Много хубава тема. Днес пътувахме и навсякъде край пътя където може да се спре е смрад и гняс. Дори и около чешмите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.