Здравният модел – много въпроси и малко отговори

Много въпроси с отложени отговори. Това представлява новият здравен модел на Кирил Ананиев, който предвижда демонополизиране на Здравната каса при запазване на вноската за здраве от 8%, пише сп. Икономист. Намерението на Ананиев да вкара ред в здравния сектор у нас чрез въвеждане на конкуренция няма да се осъществи веднага, а след години. Вероятно през 2021 г., защото в предизборната програма на ГЕРБ е записано, че до края на мандата на това управление трябва да има повече от една здравна каса. 

“Това е само една концепция, в която няма разчети кое колко струва”, презастрахова се от крайни срокове Ананиев и обеща цифри и разчети едва в края на тази година. Тогава ще е ясно какво точно ще включва основният пакет от медицински услуги, които пациентите ще получават срещу вноската си за здраве и какво ще трябва да доплащат на частните здравни фондове. 

Концепцията за демонополизация на НЗОК беше посрещната с известна умора от страна на заинтересованите страни – лекари, пациенти, застрахователи, защото още миналата година Ананиев излезе публично с две предложения за нов здравен модел – демонополизация на касата и тристълбов модел на осигуряване. 

Тогава той свика работни групи, които трябваше да изберат един от двата варианта, но пак поради липсата на разчети кое колко струва, становищата на групите се разминаваха. Към днешна дата Ананиев даде да се разбере, че все пак е избрал демонополизацията. “Това е скелет на модела”, образно определи идеите си министърът. Официалната презентация се различава от презентацията, която предварително изтече в медиите, по цифрата, която се изисква за лиценз на нов застрахователен фонд. 

Вместо 1 млн. души изискването е фондовете да имат поне 500 хил. души, записани в тях. Има изискване към фондовете и къде да инвестират печалбите си. “Тази концепция съдържа много неясноти. Освен че не е ясно какво включва основният пакет от дейности, не е ясно как държавата ще казва на частните дружества за какво да си харчат печалбата”, коментира пред “Икономист” Кирил Бошов, член на УС на Асоциацията на застрахователите у нас. Той допълни, че не е ясно защо се изисква да се лицензират наново застрахователни фондове, които вече имат опит с доброволното здравно осигуряване. Според него е логично да се стъпи на техния опит и те да отговорят на допълнителни условия, но не и наново да се стартира процедурата по получаване на лиценз. 

Концепция като скелет
Според модела на Ананиев вноските ще си останат 8% и ще се събират от НАП, като за всеки гражданин на фондовете ще се превежда осреднена сума. Моделът остава солидарен за здравноосигурените граждани, а НЗОК ще има конкуренция в лицето на новите здравни фондове, за които има изискване да покриват цялата страна. Застрахователите нямат право да си подбират клиентите по никакъв признак, което означава, че не могат да връщат тежко болни и пенсионери. Предвидено е да заделят определена сума за Гаранционен фонд, който при евентуален фалит да може да осигури медицинските грижи на пациентите за три месеца. В концепцията е записано, че новият модел ще влезе в сила, когато поне един от застрахователните фондове набере нужните 500 000 души. Според Кирил Ананиев с този вариант на здравеопазване гражданите ще имат право на избор кой фонд да управлява парите им и в коя болница да се лекуват. Конкуренцията пък ще подобри контрола в системата. Във варианта на Ананиев МЗ и съсловните организации ще договарят основния пакет, в който ще влизат дейностите, които ще се покриват от задължителната здравна вноска.

https://iconomist.bg/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.