Здравка Евтимова и нейния роман “Резерват за хора и вълци”

Вероника Кръстева, Мартин Ненчов, Клуб по жерналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

“Каква е тая отровна жена, дето влачи слана под полата си и трови бостаните?”

Това е мотото на новата книга на Здравка Евтимова  “Резерват за хора и  вълци”, представен в книжарница Гринуич на 26.05.2022г. На събитието дойдоха десетки нейни читатели. Корицата на книгата е нарисувана от Христо Кочев.

Историята, богата на образи, разкрива живота на ромите. Действието се развива в крайните улици на квартал „Старо село“, Радомир. Героите й са маргинали, които наричат “нова дреха” всичко, закупено от магазин за втора употреба. Въпреки тежката им съдба, точно тези герои са задвижващ механизъм в сюжета. Те са гъвкави и подвижни. Открояващ се образ е на жената билкарка, която е силна, магнетична и с власт над мъжете.

„За мен Здравка има не само един талант. Най- големите й постижения са нейните деца. Те са й мотивация за нейното творчество, което се разраства все повече. Тя е изучаван автор чак във САЩ. Надявам се да продължава да пише така красиво и най- важното да се намират хора, които да я оценяват достойно!“ Така описа своите впечатленията Виктор Кънчев пред екип на Komeqntator.bg.

“Аз посветих тази книга на сина си Васил на баща му. Основаната идея на книгата е да покаже как човек си мени козината. Мотивирана бях и от творбата на Гео Милев “Септември”, Посланието е, че човек винаги трябва да има глас. Никой не може да ни прекърши!” – това сподели самата Здравка Евтимова за книгата си.

Отзиви

“Всеки път, когато чета Здравка Евтимова, се замислям за силата, която притежават нейните женски персонажи, за това колко непримирими са те, колко наситено земни са, като същевременно създават впечатление и за неземност.”
Кели Луче, писател и редактор на литературното списание Electric Literature (САЩ)

“Красотата, както знаем, се появява навсякъде, особено там, където никой не я очаква, и с упоритост, ирония и милост героите на Здравка Евтимова не се предават на отвращението, а се борят с него. Уникална възможност да прочетете нещо прекрасно.”
Габриеле Отавиани, Convenzionali (Италия)

“Здравка Евтимова описва културата на българските роми със страст и интензивност, които на моменти предизвикват сълзи в очите, а друг път – неконтролируеми спазми на смях.”
Филип Хаймс, канадският издател на Здравка Евтимова.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.