Здравка Евтимова: Будител е онзи, който протяга ръка на човек в нужда

Мартин Ненчов и Николай Павлов, Клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Будител е онзи, който може да протегне ръка и да помогне на практика на човека в нужда. И още нещо много, много съществено – да обича дълбоко в сърцето си онова прекрасно място, където е роден под българското небе, защото пътечката, по която сме се научили да ходим под българското слънце, усмивката на нашата майка е всъщност нашата първа стъпка към будителството. Днес повече от всеки друг път онази искра на обич към човека редом с нас, онази мисъл, че го разбираме и виждаме силното у него, е проявата на будителството. Това каза писателката Здравка Евтимова на организираното от Столичната община честване на Деня на будителите и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски.

Тържеството се състоя пред паметника на Паисий Хилендарски в градинката на ул. „Московска“. Водещи бяха артистите Василка Сугарева и Христо Чешмеджиев, които изпълниха стихотворения, посветени на Паисий Хилендарски от Иван Вазов и Евтим Евтимов.

В събитието участва и Гвардейският представителен духов оркестър, както и депутати от различни парламентарни групи. Десетки софиянци засвидетелстваха почита си към делото на Паисий Хилендарски.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.