За роднинските връзки между САЩ и България

Весо Портарски

„Съединените Американски Щати и България са братски народи! Ние сме толкова близки, колкото могат да бъдат близки само роднини!“, възнасяше се пред пресата президентът на България по време на посещението на американския президент.

Двамата мъже седяха облечени в своите тъмни костюми на една дълга маса за пресконференции, на която бяха поставени множество микрофони. Залата беше препълнена с журналисти. Многобройни телевизионни камери заснемаха всяко едно от техните движения. Това беше първото посещение на американски държавен глава в България след падането на Берлинската стена.

„Какво точно имате предвид?“, попита с видима изненада в гласа американският му колега. Беше за пръв път в Европа и още му беше трудно да запомни имената на страните, които посещаваше. Преди няколко дни, когато беше във Виена,  беше объркал пред камери Австрия с Австралия и не искаше да допуска повече такъв вид грешки. Българският му колега обаче беше подготвен. Той осъзнаваше, че с визитата на американеца, получава шанс да влезе в многовековната история на страната си и часове наред беше обсъждал със своите съветници предишния ден как могат да намерят допирни точки и как да поставят взаимоотношенията между България и САЩ под един общ знаменател. Не си спомняше всичките аргументи в момента. За това се почеса кратко по главата и отговори с достойнство и гордост в гласа:

„Както сам добре знаете,  уважаеми господин Президент,  Съединените Американски Щати са страната на неограничените възможности. Република България  е държавата на ограничените възможности!“

Отношението на българите към немците

„Една нация, която се напива с бира, не може да поучава една нация, която изтрезнява с бира“

Официално становище на българския премиер след среща с немския канцлер

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.