Защо съдии излязоха в защита на закона и правото

Гласуваме електронно, ако съдът реши

“Бях силно разтревожена от случващото се в четвъртък и петък (26-и и 27-и септември – бел.ред.). Това е безпрецедентно политическо говорене – главният прокурор започна да се изказва почти заплашително как ще замълчи, защото в противен случай ще каже нещо крещящо неуважително към съда”. Това каза пред  БНР съдия Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит, която е инициатор на обръщението, подписано от над 300 съдии в страната, с което съдиите призоваха политиците да не обругават съда по казуса Джок Полфрийман. Веднага след като Софийския апелативен съд постанови определение за предсрочно условно освобождение на австралиеца Джок Полфриан, който уби през 2007 г. Андрей Монов, политици, главен прокурор и зам. министри атакуваха решението на съда и обвиниха съдебния състав, в който влизат шефа на съюза на съдиите Калин Калпакчив и Весислава Иванова в пристрастност. Според критиците мотивите не били достатъчно обосновани. Главният прокурор даде делото на ВКС с искане за възобновяване, каквато практика няма. Мотивите му са, че съдът е трябвало да постанови решение, а не определение, както и че част от съдебния състав е бил в конфликт на интереси, защото са били награждавани от БХК или са писали текстове за техни сборници. На тези обвинения съдии отговориха, че в 95% от случаите съдът се произнася с определение по такива жалби. Конфликт на интереси също няма, защото БХК е публична институции, в чийто семинара са участвали и прокурори, но това не е конфликт на интереси, защото тя не е страна по делото. ВСС не защити съдите, срещу които в социалните мрежи имаше призиви за линч. Такива призиви се чуха и на митинги, организирани от крайните националисти у нас. Правосъдният министър Данаил Кирилов реагира като заяви, че ще предложи законова промяна, с която ВКС да се произнася като трета инстанция по жалби за предсрочно освобождаване. Междувременно на Джок Полфрийман му бяха наложени две забрани да напуска страната и беше прибран в център за мигранти в Бусманци.

“В петък вечерта изпитах страх, че за първи път виждам политиците единодушно да започват, без аргументи да говорят срещу съдиите. Имаше призив към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да започне незабавно проверка, етична. В събота започнахме разговори помежду си – колегите, включително с колегата Щерева, какво се случва и какво да очакваме в първия работен ден – във вторник (1-ви октомври – бел.ред.). Тя пое задачата разговорите с колегите да бъдат бързо проведени, да чуем кой какво мисли. Звъняха колеги от страната и всеки беше обезпокоен”.

Анелия Щерева – съдия в Софийския градски съд и съавтор на текста в писмото, също беше категорична:

„В четвъртък и в петък през целия ден слушахме много страшни неща, които се говориха от българските политици. В същото време не чухме реакция на Софийския апелативен съд, като ръководство, да защити колегите, нито на Висшия съдебен съвет, като орган, на който в крайна сметка това е основната му функция – да защитава независимостта на съда. Поради тази причина в почивните дни се чухме със страшно много колеги и всички имаха абсолютно еднаква реакция. Решихме, че наша трябва да е отговорността, щом никой не иска да защити законността, правовата държава, установения ред в обществените отношения“.

Повечето съдии, положили подписите си в обръщението, не са членове на Съюза на съдиите и позицията им няма отношение към това, че съдията, постановил условното освобождаване на Полфрийман – Калин Калпакчиев, е председател на Съюза на съдите, категорично заяви Щерева:

„Ние искаме да защитим съда, законността, независимостта. Това абсолютно се наложи, тъй като в четвъртък вечерта и в петък чухме да се изговарят впечатляващо неверни неща по отношение на произнасянето на Софийски апелативен съд от хора, които са публични говорители – политици, ръководители на законодателна власт, на изпълнителна власт, на част от съдебната власт, които очевидно не бяха прочели определението на колегите. Дори чухме председателя на правната комисия да казва с императивен тон: „Трябва незабавно да обявят мотивите си“, а мотивите вече бяха обявени. Смятам, че нито един от тях изобщо не беше чел мотивите. Това ни накара да мислим, че не става дума за принципен дебат, а всъщност това се използваше, според нас, в ситуация на предизборна кампания – да се събере симпатия на хората. Това е и част от една кампания, която години продължава срещу съда. Някаква непримиримост има към всички наши колеги, които публично говорят в защита на независимостта на съда, която независимост е абсолютният стълб на правовата държава. Хората много пъти си мислят, че да са независими съдиите – означава да са безотговорни. Напротив, това означава, че всяко съдебно решение, в общия смисъл, ще се взема само като се съобразява законът и доказателствата, но не и да се поддават съдиите на външно влияние – от политици, от обществото, от неизвестни фактори, които витаят постоянно в публичното пространство“.

Владислава Цариградска се надява в Съдийската колегия „да са изпитали неудобство от колегите си“, които са организирали обръщението, и„Независимостта е гарантирана на конституционно ниво! Всеки съдебен състав е в опасност да бъде атакуван с тези хлъзгави и непонятни за никого изрази, които прие ВСС – „нарушен баланс между правото и справедливостта“. Висш съдебен съвет и никой друг няма право влезли в сила съдебни актове да ги преразглежда. Това е решаващата роля на съдиите и това гарантира на гражданите и на всички субекти, включително и на държавата, сигурност”.

Анелия Щерева коментира и казуса „Полфрийман“, като изтъкна, че съдиите прилагат закона такъв, какъвто е, а не по собствени подбуди. Предсрочното освобождаване съществува у нас от 1968-а година. Още през 70-те и 80-те години Върховният съд е издал указания към съдилищата в страната, че този институт трябва да се прилага „изключително много“, особено за осъдените за пръв път, защото ги насърчава да се поправят и да се върнат в обществото:

„Не може да става и дума, че това произнасяне е някакъв прецедент. Колегите от Софийския апелативен съд, които единодушно са стигнали до това решение, абсолютно точно са приложили закона – в смисъла, в който той е прилаган с години. Има хиляди такива произнасяния, които обаче не са ставали публично достояние“.

Съдия Цариградска коментира и усещането за нарушен баланс в съдебната власт:

„Смятам, че съдиите са поставени в една принципна опасност да бъдат атакувани от силната прокуратура. Включително прокуратурата има правомощието да повдигне обвинение срещу всеки един съдия. Аз мога да бъда обвинена за това, че съм убила президента Кенеди и няма друг орган, който да може да повлияе на това, докато не изчакаш някога да влезе, евентуално, в съд или не бъде прекратено това обвинение. В този случай съдията бива отстраняван от длъжност без ВСС да може да преценява дали е обосновано“.

Тя припомни, че обществеността е представена в съдебните дела от съдебните заседатели – граждани, избирани от Общинските съвети. Гласът на съдебния заседател е равен на този на съдията. Делата пък са публични и всеки може да присъства на тях.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.