Защо премахването на зеления сертификат е добра идея

EКИП

Призоваваме за незабавната отмяна на т.нар. „Зелени сертификати“ като изискване за допуск до търговски, развлекателни и други обществени обекти в България. Приветстваме прогнозите на правителството, че до 20 март няма да има нужда от сериозни ограничителни мерки, касаещи разпространението на Ковид-19, включително зелени сертификати. Но от ЕКИП смятаме, че и към настоящия момент зеленият сертификат е напълно излишна мярка.

Вариантът „Омикрон“ на Ковид-19 или вече е доминантен в страната. Според най-актуалните данни на Националния център по заразни и паразитни болести върху клинични проби взети от пациенти с Ковид-19 в периода 3 до 20 януари, в 74,6% от тях е установен вирусен вариант „Омикрон“.[1] Разпространението му се очаква да стане още по-масово в идните седмици. Този вариант на Ковид-19, първоначално идентифициран в Южна Африка на 24 ноември 2021, има значително различни характеристики в сравнение с предишни варианти на вируса, които обезмислят изискването на зелени сертификати като противоепидемична мярка.

В тази посока излагаме два аргумента, базирани на две ключови разлики между „Омикрон“ и предишни варианти на Ковид-19. Тези разлики касаят нивото на тежки заболявания предизвиквани от новия вариант и нивото на ефективност на съществуващите Ковид-19 ваксини срещу него.

1. Тежестта на пандемията отслабна значително с появата на „Омикрон“

Още от самата поява на „Омикрон“ в Южна Африка, първоначалните сведения бяха за много по-заразен, но и много по-лек вариант на Ковид-19. Подробно изследване върху характеристиките и развоя на хоспитализациите по време на четвъртата вълна на Ковид-19 в Южна Африка, в която Омикрон беше доминантен красноречиво показва това.[2] Публикувано на 30 декември, изследването на първо място показва, че по време на Омикрон вълната далеч по-малък процент от постъпилите с Ковид-19 в спешно отделение пациенти заразени с вируса са имали нужда от хоспитализация, далеч по-малък процент пациенти са имали остро възпаление на дихателните пътища и далеч по-малък процент пациенти са имали нужда от кислородна терапия.  

Развоят на четвъртата вълна на пандемията в България, при която Омикрон се превърна в доминантен вариант е много сходен. Пикът на третата вълна в страната се достигна на 27 октомври с 6 816, след което новорегистрираните случаи започнаха да спадат. Този спад продължи до края на месец декември, след което случаите отново започнаха да растат достигайки нов пик на 26 януари с 12 399 новорегистрирани случая. Въпреки че този пик постави нов рекорд, и бе с около 2 пъти по-висок от този на предходната вълна, хоспитализациите и смъртните случаи бяха далеч по-ниски.[3]

Официалните данни показват, че към 7 февруари хоспитализираните с Ковид-19 пациенти са били 6 238, а тези в интензивно отделение 593. В сравнение с предишната вълна, това представлява 27% спад спрямо пика на хоспитализациите, достигнат на 10 ноември и 26% спад спрямо пика на пациентите приети в интензивно отделение, достигнат на 26 ноември.

2. Ефективността на ваксините срещу „Омикрон“ е твърде ниска

Данните сочат и ясен спад в ефективността на ваксините спрямо варианта Омикрон в сравнение с предходни варианти на Ковид-19. Изследване върху разпространението на новия вариант в Канада, публикувано на 1 януари, показва, че ефективността на РНК ваксините срещу заразяване с Омикрон е едва 37% и то 7 дни след получаване на бустерна доза. Изследването също така заключва, че „две дози на Ковид-19 ваксини е малко вероятно да защитят срещу заразяване с Омикрон“.[4] По-ранно изследване, на база данни от Южна Африка, публикувано на 17 декември, заключва, че без естествен имунитет от предходна инфекция с Ковид-19, ваксинирани индивиди имат само около 35% неутрализация на новия вариант на вируса. Защитата е висока единствено при тези, които са както ваксинирани, така и пребуледували – 75%.[5]

При толкова намалена ефективност срещу заразяване изискването на доказателство за ваксинация или преболедуване чрез налагането на зелени сертификати практически се обезсмисля. Разпространението на вируса е основното, срещу което зелените сертификати би трябвало да защитават като противоепидемична мярка, с цел да се предпази от заразяване тази част от населението с по-уязвим здравен профил, с по-висок риск от хоспитализация и смърт. Но при ефективност на ваксините под 40% срещу понастоящем доминантния вариант на вируса, налагането на подобна мярка очевидно няма как да постигне тази цел, дори приблизително.

На база гореизложените данни и цитираните научни изследвания, призоваваме за незабавна отмяна на зелените сертификати като понастоящем неефективна и ненужна мярка за ограничаване на разпрострастранението на Ковид-19 и предотвратяването на претоварване на здравната система в България.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.