Защо България губи над 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване

България ще загуби 578 млн. евро от парите по Плана за възстановяване заради по-добър икономически растеж през миналата година. Преди дни от Европейската комисия (ЕК) преизчиха сумите по мащабната програма за възстановяване на европейската икономика след пандемията от коронавируса на стойност почти 807 млрд. евро.

На базата на изчисленията на Евростат за икономическият ръст в членовете на ЕС решението на Брюксел е да намали средствата за повечето държави, сред които и България. Така вместо 6,27 млрд. евро София ще получи 5,69 млрд. евро за проектите в Плана. Страната ни още не е получила нито един транш по тази програма, а средствата трябва да бъдат усвоени до 2026 година.

От Министерството на финансите посочват, че причината за това преизчисление е заложена в подписания от правителството на ГЕРБ договор по схемата. Според одобрената тогава правна рамка 30% от общото безвъзмездно финансиране може да бъде призчислено на базата на реално отчетения през 2021 година икономически растеж.

Според последните данни на Евростат българската икономика записа по-добър от очакваното ръст през миналата година, но други държави се представят под прогнозите, посочват още от финансовото ведомство. Затова и средствата се пренасочват.

Средствата за 22 държави от ЕС са намалени на базата на данните на европейската статистическа агенция, а за останалите пет има увеличение.

От Министерството на финансите посочват, че на този етап не се налагат преизчисления в Плана за възстановяване. Липсващите средства ще бъдат компенсирани със средства от други европейски програми, включително и новата схема на Брюксел за компенсации за страните, които търпят енергийни последици от войната в Украйна.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.